16 септември 2012 г.

Перфектното плато от сирена


 Ще призная две неща. Първото: обичам сирене под всякаква форма. Нямам представа кой е измислил сиренето, но този човек трябва да има официален празник. И второто: нямам представа кое е перфектното плато от сирена. Като се разрових из интернет с учудване открих, че един обяснява, че в никакъв случай не бива да предлагаш хляб със сирената, друг убедително казва, че трябва да заложиш на различни видове хляб, че трябвало самите сирена да бъдат не повече от шест, че трябвало да бъдат нечетен брой, че трябвало да се редят в посока на часовниковата стрелка, че трябвало отвън-навътре или обратното, не си спомням, изобщо- пълна бъркотия. Така че като решите да сътворите сиренено плато просто импровизирайте и се забавлявайте- така ще стигнете по-лесно ако не до перфектността, то поне близко до нея.


 Все пак мога да споделя основните неща, които може да се имат предвид при сътворяването. Приготвянето на платото от сирена включва четири стъпки: закупуване на сирена (и кашкавали), поставяне на сирената на подходящо блюдо или плоча, гарниране и сервиране. Нищо друго. Като начало не прекалявайте с видовете сирена (и кашкавали). Дори три вида са достатъчни. Класиката е да използваш сирена с различни текстури, от нежни до пикантни, но мисля, че би било супер да се заложи и на сирена от едно семейство като меките такива с бяла плесен от типа на бри и камембер, или няколко вида синьо сирене, това ще е чудесен начин да се усетят разликите във вкуса. Може да изберете сирената според конкретна тема, примерно "сирена от Италия", "сирена от овца" или "сирена от моето село". Ще бъде много яка тема за разговор. После ги разположете върху избраното блюдо. Аз избрах най-обикновена дървена дъска. Иначе продават някакви невероятни специални плочи, барабар с ножовете, на невероятни цени. Ако държите да снобареете или имате пари в излишък, може да се обзаведете с такова нещо. Не сервирайте сирена току-що извадени от хладилник, вкуса е съвсем различен. Извадете сирената на стайна температура поне час преди да дойдат гостите сиреноядци. Може да ги нарежете предварително и да си поиграете да ги подредите като "Слънчогледите" на Ван Гог или като абстракция на Джаксън Полък, а може и да оставите гостите да режат сами- за тази цел на масата трябва да има минимум два ножа, за да не се смесват вкусовете на сирената (и кашкавалите). Аз лично не обичам предварително нарязаните сирена, защото се обезвкусяват, особено ако са преседели в хладилник. След приключите с подреждането обозначете всяко сирене. Може да ви изглежда супер тъпо, но ако някой никога преди не е пробвал някое сирене (или кашкавал) и го хареса, вероятно ще иска да разбере какво е. Разбира се, можете да повтаряте наименованията цяла вечер ако това ви допада, но едни етикети могат да бъдат идеално решение. Може да блеснете с етикетите си, а може и да се спрете на вариант от нарязани листчета, залепени на клечки за зъби както направих аз. Не забравяйте, че половината от забавното опитване на сирена е да ги опитваш с различни вкусове. Добавете по твое усмотрение орехи и бадеми, грозде, смокини, мед, горчица, печени червени чушки, карамелизиран лук, захаросани ядки, ябълки, круши, сушени плодове, маслини, домати пресни или сушени- каквото искате. Сложете салфетки и клечки за зъби (за забождане на сиренцата).


 И в никакъв случай не забравяйте виното!
 Какво да правите с неизяденото сирене после? Ми направете си фондю. Рецептата за него друг път. :)




 Приятен апетит,


Няма коментари:

Публикуване на коментар