Слънцезащитата като такава


 Слънцезащитният крем е едно от тези неща, за които знаеш, че трябва да ползваш всеки ден, но кофти фактът е, че е особено трудно да намериш такъв, от който да си доволен. Въпреки, че пазара прелива от всякакви предложения, спецификите на всеки продукт са такива, че в един момент можеш да решиш, че това да попаднеш на свястна слънцезащита си е кауза пердута. Принципно, аз нямам нищо против да пробвам нови неща, дори напротив- все пак не съм омъжена за козметиката си, но пък редовното разочарование си е чиста проба прецакня (и загуба на пари, разбира се). Как изобщо да не се разориш и напълниш с излишни опаковки? Трудна работа.

 Ако знаете, че трябва да използвате слънцезащита, но не сте сигурни защо, ще ви го обясня накратко.

 Първо, слънцезащитните състави попадат в два лагера, или всъщност, в три: физични, химически и хибридни слънцезащитни кремове. Физичните кремове имат само две минерални съставки: титанов диоксид и цинков диоксид. За разлика от тях химическите имат много повече съставки, може би към 30-ина. Води се, че физичните филтри отразяват ултравиолетовите лъчи, а химическите ги поглъщат, преобразувайки ги в топлина. Това разделение обаче се оказа, че не е точно така, защото има преливащи свойства на съставките и затова на места отпаднаха означенията sunscreen и sunblock, обозначаващи съответно химическите и минералните филтри.
 Нито физичните, нито химическите слънцезащитни средства са по-добри едни от други по своята същност. Те са еднакво защитни и изборът ви трябва да е сведен до това какво точно търсите. Физичните агенти имат по-нисък риск от дразнене, но имат по-плътна текстура и почти винаги оставят бяла отливка. Също започват да действат веднага при нанасяне. Химическите агенти имат по-лека текстура, но потенциално могат да са сенсибилизиращи за хора с чувствителна кожа, и е необходимо да ги нанесете половин час преди да излезете, защото задействането на защитата изисква време. Хибридната слънцезащита се опитва да постигне най-доброто от двата свята, но наистина основното е да намерите продукт, който да работи за вас.

 UVA и UVB

 Двата вида UV лъчи, които ни влияят, са UVA и UVB. UVA лъчите имат по-дълги вълни, проникват по-дълбоко в кожата и са главният виновник за стареенето. UVA лъчите минават и през стъкло, и затова слънцезащитен крем се слага постоянно, дори и на закрито- не се самозалъгвайте, че щом не излизате, няма нужда от слънцезащита. UVB лъчите са отговорни за слънчевите изгаряния и причиняват хиперпигментация. Те са по-силни при слънчево време и по-голяма надморска височина.

 SPF и PA+ 

 SPF е фактор за защита от слънце и измерва колко дълго слънцезащитният продукт ще ви предпази от слънцето. По-високото число не показва силата на слънцезащитният крем, а времето, което може да прекарате с него. Ако на незащитената ви кожа са ѝ нужни 15 минути, за да изгори на слънце, слънцезащитен крем с SPF 30 ще удължи това време по 30, т.е. 450 минути. Което обаче не означава, че ще се разминете само с едно намазване за деня- при излагане на слънце, филтрите започват да намаляват защитата си и затова е препоръчително да я подновявате на всеки 2-3 часа. Препоръките на дерматолозите са да избирате между SPF 30 и SPF 50. По-малко от SPF 30 излишно намалява защитата ви, а разликата между SPF 50 и по-високите от него, е незначителна.
 PA+ показва ефективността на слънцезащитата срещу UVB лъчите. Системата PA+ не е въведена навсякъде, но обикновено фразата "широк спектър" се използва за обозначаване на слънцезащитни продукти, предпазващи от UVA/UVB лъчи. PA+ показва известна защита срещу UVA лъчи, а PA++++ показва много висока защита. За момента се среща най-вече при азиатските продукти.

 Всичко това звучи объркващо и всъщност списъците със съставките могат да бъдат опасно нещо, особено в ръцете на хора, които не могат да четат. Както голяма част от вас, аз използвам много козметични продукти. Размазвам по кожата си химически съединения по няколко пъти на ден. И откакто правя това редовно, не съм спряла да чета и да се информирам из интернет. Затова ми е все тая дали козметиката е естествена, органична или идва директно от лабораторията. Важното за мен е дали цената отговаря на качеството. За съжаление, по-често това не се случва. В повечето случаи плащаш за маркетинг, гъзарска опаковка и луксозно име, разчитащо на дълголетието си (да, Shiseido, теб гледам!). Да, като цяло по-скъпото не винаги означава по-добро. Дори претенциите за наличието на запазени съставки не са кой знае какво, защото в повечето случаи няма научни доказателства, че тези съставки работят. Това е една от причините да ровя из дрогериите и да пробвам продукти от мас маркет клас. За съжаление обаче формулирането на добър слънцезащитен продукт не е евтино нещо. Но аз няма да се откажа в търсенето на такъв, който е достъпен в близката дрогерия. Не, няма смисъл да ми обяснявате за азиатските слънцезащитни козметики- с Missha така и не се разбрах след три различни продукта, а Bioré са прехвалени- те са си окей като марка, по същия начин, както McDonald's е окей за избор на храна, ако умирате от глад и няма нищо друго на разположение в близката околност. В Япония Bioré са евтини, намират се практически във всеки магазин, дори в най-дълбокото някъде си в средата на Хокайдо. Каква е разликата от това да си взема първият слънцезащитен флуид от Lilly Drogerie, който видя? Освен, че ще ми излезе по-евтино? И че най-голямата ми спирачка за азиатските слънцезащитни продукти всъщност е това, че козметичната им елегантност се дължи на спирта в тях. Да харча по 70-80 лева на месец само за слънцезащитен крем не ме устройва- с голяма част от тях мога да си напазарувам куп други глезотии. Да, по толкова, защото за да ползвате пълната защита на слънцезащитният крем, трябва да слагате по 2 г на квадратен сантиметър кожа или грубо казано, по четвърт чаена лъжичка само на лицето си без да броим шията. Ако нанасяте крема на тънък пласт, практически от SPF 30, ползвате SPF 12-15, примерно. И така за месец ви трябват поне две опаковки слънцезащитен крем, които средно са по 40 мл. 
 Налага се да уточня, че по-голямата част от слънцезащитните продукти в дрогериите са зле. Много зле. Или откъм състав, или откъм качество. Много често и двете. Типичен пример са двата продукта на Alverde, които ще представя като начало.


 Alverde е марка на DM, яхнала greenwash-вълната- натурална, еко, био, ала-бала и много хора се връзват на това. Това, че повечето продукти на тази марка са наблъскани със спирт, не ги спира, защото на опаковките е уточнено, че спиртът е естествен. Все едно има свръхестествен такъв. За спирта (alcohol, alcohol denat) все още се водят спорове, но е факт, че изсушава кожата и ако имате чувствителна кожа е по-добре да го избягвате. Ако нямате такава, поне гледайте той да се намира след седма позиция в съставките. В това отношение Alverde Kinder Sonnenbalsam SPF 50 няма да ви свърши работа- спиртът е на пето място, преди глицерина. Преглътнах това, защото този балсам е изцяло физичен, което си е трудно да се намери в дрогерията. И всъщност това му беше най-малкият проблем. Съставът е много приличен, изключвайки спирта- осигурява ти незабавна защита, без парфюм, със слънчогледово масло, жожоба, зехтин, витамин Е и Aluminum Hydroxide- съвсем не лоша съставка, която успокоява и предпазва, а в комбинация с титановия диоксид прави защитно покритие и защитава от свободните радикали, генерирани, когато титановия диоксид е изложен на ултравиолетови лъчи. Подозирам, че именно тази съставка прецаква продукта повече от спирта- след нанасяне ставаш бял като призрак и оставаш така докато не го разкараш от кожата си. Белите петна от дрехите са в бонус. Цена: към 15-16 лева, ако не се лъжа. Repurchase: не.

 Alverde Sensitiv Sonnenmilch SPF 30 е от същата категория.Изцяло е с минерални филтри- с титаниев диоксид (нано), пак със слънчогледово олио, жожоба, зехтин, витамин Е, а спирта е на предпоследно място. Екстрактът от невен, с който се хвали е на последно, така че не разчитайте изобщо на него. Продуктът е пълна катастрофа. Освен, че нанасянето му е трудно, придобивате и жълт отенък на бяла основа, съсипвайки всички дрехи, които влязат в контакт с него- не, няма изпиране от тия жълти петна, забравете. Ще се наложи да изхвърлите дрехите заедно с продукта. Цена: към 16-17 лева. Repurchase: абсурд.


 След достатъчно неуспешни покупки в дрогерията, се насочих към утвърдена марка. Поръчах си спортния флуид на Avène SPF 50, нов продукт, който е на доста добра цена спрямо останалите продукти на марката. Плащаш 30 лева, но за цели 100 мл, а не за 40 както са останалите продукти за лице. Хвали се с патентована филтърна система, съдържаща само четири филтри, водоустойчивост, без спирт и прочие. Филтрите са така модерните Tinosorb M и Tinosorb S (хибридни агенти, нещо по средата между физичните и химически филтри), Uvasorb HEB и Avobenzone. Термалната вода не ме впечатлява, защото водата си е вода, както и да я кръстиш- 2 атома водород и 1 атом кислород. Има и витамин Е, и парфюм. И като се намажеш с всичко това, ставаш лъскав като диско топка. Може би на суха кожа ще се държи по различен начин, но моята смесена кожа си остана лъщяща и тази лъскавост пробиваше постоянно, въпреки опитите ми да я туширам редовно със сетинг пудра, което ме изнервяше допълнително, защото гримирането при мен е рядкост и искам да поддържам слънцезащитния си крем лесно, просто като ползвам само него. Толкова за скъпите продукти. Знам, че Avène имат отлични попадения в слънцезащитната си серия, но за момента ще се удържа от това да ги пробвам. По-нататък, може би. Цена: малко повече от 30 лева. Repurchase: не.

 И пак се върнах в дрогерията. И открих Sundance Sonnenfluid Sensitiv SPF 50. Sundance също е марка на DM, изцяло ориентирана към слънцезащита. Повечето продукти съдържат спирт, както и Octocrylene- агент, за който също все още се дебатира. Лично аз го избягвам и не бих го препоръчала за деца. Но в последно време, разбирайте една-две години, Sundance са премислили продуктовата си гама и започнаха да изкарват нови предложения без наличието на спирт и Octocrylene. Може да ги познаете по това, че не са в оранжева опаковка, а са или зелени, или бели. Все пак четете състава, има изключения. 
 Sundance Sonnenfluid Sensitiv SPF 50 е хибриден продукт- титаниев диоксид (нано), Ethylhexyl Salicylate, DHHB, Uvasorb HEB и Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid като филтри, които са много добри, няма спирт, парфюм, водоустойчив е и съдържа глицерин, диметикон, слънчогледово олио, витамин Е, и Carnosine- симпатичен пептид, макар и в пренебрежимо малко количество. Всичко това е прекрасно, но как се държи при употреба? Много добре, хора. Разнасянето е чудесно, попива бързо, бялата отливка е незабележима, а след известно време съвсем изчезва (или поне на моята светла кожа е така) и няма лъщене. Повтарям: ня-ма. За дрогериен продукт всичко това просто е грандиозно. Плюс цената, която е по-малко от 10 лева. Със сигурност ще продължа да го използвам. Repurchase: да, да, да!



Коментари

Популярни публикации