Dr. Konopka's Face Brightening Peeling / Пилинг за лице за сияйна кожа Dr. Konopka's (отзив и анализ на съдържимото)



 Не е трудно да си спомня времето, когато киселините бяха ограничени до часа по химия или като част от оръжейния арсенал на злодеите в Джеймс Бонд. Ужасни, опасни течности, които не бих искала никъде близо до мен, камо ли върху лицето ми.
 Но съвсем неотдавна киселините под формата на химически ексфолианти, напуснаха учебниците и медицинските лаборатории, и навлязоха във формулите на всеки основен продукт за грижа за кожата. Големи пори? Гликолова киселина. Чувствителна кожа? Манделова киселина. Суха кожа? Млечна киселина. Мазна кожа? Салицилова киселина. Има киселина за всяко състояние на кожата, така че хората преодоляха страховете си и се потопиха в света на киселините, за да постигнат съвършената кожа.
Ще припомня набързо какво е химически ексфолиант: това е вид киселина, която реагира с кожата, премахвайки натрупаните слоеве мъртви клетки и излишния себум, които могат да причинят повехнала кожа и пигментни петна. Премахвайки най-горния слой мъртва кожа, химическите ексфолианти позволяват да се покаже новата, свежа кожа отдолу. Киселините обаче имат различен клетъчен състав. Тези, съставени от големи молекули, се фокусират върху външните слоеве на кожата, докато някои са много по-фини, способни да се гмурнат дълбоко в дермата за по-задълбочена ексфолиация. Dr. Konopka's Face Brightening Peeling съчетава няколко киселини. Да го разгледаме по-обстойно.

 Какво представлява:
 Козметичната линия Dr. Konopka's естонска и е създадена на базата на лечебни билки въз основа на рецептите на доктор Конопка, който е съществувал реално през 30-те години на миналия век. Твърденията на производителя са, че всички продукти се характеризират с високо съдържание на естествени, изцяло органични съставки. Подходящи са за вегани и са сертифицирани. Пилингът е в същия кюп и не прави изключение откъм претенции.

 Начин на употреба:
 Нанесете малко от пилинга върху влажна кожа на лицето и втривайте с кръгови движения. Изплакнете добре с чиста вода.

 Най-подходящ за:
 Всички типове кожа и начинаещи в химическата ексфолиация.

 Състав: 
 Aqua, Hydroxypropyl Starch Phosphate, Glycolic Acid, Panthenol, Sodium Hydroxide, Lactic Acid, Vaccinium Macrocarpon Fruit Extract* (екстракт от червена боровинка), Cucumis Sativus Fruit Extract* (екстракт от краставица) , Sorbus Sibirica Extract* (екстракт от калина), Glycerin, Citric Acid, Salicylic Acid, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum

* съставка от биологично земеделие

 Дразнители:
 Парфюмът е потенциален дразнител за атопична кожа, алергии и хора с астма.

 Опаковка:
 75 мл. Дизайнът не е кой знае какво. Метална туба с прекалено малка и неудобна капачка. При отваряне е напълно възможно да успеете да се омажете с ненадейно избликналият пилинг.

 Аромат:
 Доста силен, цитрусово-флорален. На мен ми е много приятен като миризма, но на други няма да им допадне.

 Текстура:
 Прозрачен гел с жълтеникав отенък, който се разнася лесно, аз не усещам нищо като щипане или парене по кожата си, но все пак не съм начинаеща с киселините.

 Достъпност:
 Към 9 лв. в Лили Дрогерие. Има го и в магазин Зоя.

 Личен опит и анализ на състава:
 На трето място в състава на пилинга е гликоловата киселина, която е една от най-ефективните и изследвани AHA (алфа хидрокси киселини- водоразтворими съставки, които работят на горния слой на кожата). След нея следва пантенол, който овлажнява и действа успокояващо, натриева основа, която се използва за регулиране на pH; млечна киселина, която е с по-големи молекули от гликоловата и съответно е по-нежна към кожата и е хидратираща; екстракт от червена боровинка, която се води астрингент (стипчива и свиваща), антиоксидант и с антимикробно действие; екстракт краставица, който съдържа полизахарид, свързващ водните молекули и задържащ влагата в кожата; екстракт от калина, за която се твърди, че стяга порите и стимулира производството на колаген, еластин, и хиалуронова киселина; глицеринът е страхотна хидратираща съставка, няма да го коментирам, а веднага след него е лимонената киселина, която също е АНА, след нея идва салициловата, която е ВНА и тъй като е мастноразтворима, ексфолира кожата както на повърхността, така и в порите, великолепно противовъзпалително средство е, и е страхотна в борбата срещу черни точки и акне. Нямам идея дали растителните екстракти вършат нещо от това, което твърдят за тях, така че няма да им обръщам внимание и ще се съсредоточа върху киселините. Негативът на този пилинг е, че няма посочени проценти за тях. Мога само да гадая коя колко е. Само заради това намалявам точките на състава. Допускам, че гликоловата киселина е не повече от 5% като трета съставка, съответно млечната е по-малко. Салициловата работи в диапазона от 0,5 до 2%, така че мястото ѝ в състава е окей. Тези проценти сигурно ще ви се видят прекалено малки, но според мен са идеални, защото манията към киселините доведе до прекаляването с тях и редовно засичам жени с лъсната като пластмаса кожа, благодарение на преексфолиацията. Сега е моментът да дам тийзър за следващият ми пост, който ще е именно по тази тема. Лично аз прекратих употребата на киселините си от The Ordinary и откриването на Dr. Konopka's Face Brightening Peeling беше перфектен заместител. Купих го веднага и го пробвах на следващия ден. Още при отварянето успях да изцвъкам добро количество от съдържимото на плочките в банята, тубата в това отношение е недомислена, но се считайте за предупредени, а аз ще съм подготвена при следващата туба. Измерих pH-то с помощта на лентите, които имам: към 4 и по-малко е. При киселините pH-то е от решаващо значение, за да действат, макар че в случая това измерване беше напълно излишно, защото консервантите, които са ползвани в продукта работят само при ниско pH и нямаше смисъл да меря, каквото и да е. Но все пак имах pH ленти и разпльокан пилинг по пода и върху мен- логично беше да се възползвам от ситуацията.
  Ползвам Dr. Konopka's Face Brightening Peeling един-два пъти седмично, като го намазвам на почистена, влажна кожа, поразтърквам го по лицето за кратко и го оставям 10-15 минути, след което го измивам с вода. Правя това повече от месец и резултатите са налице след редовна употреба. Да, може би няма видите такива след първите няколко пъти, но търпението е ключово в грижите за кожата- не се отказвайте веднага.
 Няколко допълнителни неща: задължително след като сте ползвали пилинга, хидратирайте добре; не ползвайте други екафолианти и киселини с него; не го ползвайте ако имате разранена кожа; слънцезащитният крем е задължителен за следващия ден и по принцип- киселините правят кожата по-чувствителна, така че слънцезащитата е от голямо значение.

Окончателна присъда:

ОПАКОВКА
6 / 10
СЪСТАВ
7.5 / 10
TEXTURE / ПРИЛОЖЕНИЕ
10 / 10
РЕЗУЛТАТНОСТ
9 / 10
ЦЕНА
10 / 10

 Ако сте с чувствителна кожа или тепърва започвате да ползвате киселини, препоръчвам Dr. Konopka's Face Brightening Peeling горещо. Ако сте си прецакали кожата с преексфолиране, възстановили сте я и не искате да се откажете от ексфолирането- този пилинг е отлично решение за начало. Смея да твърдя, че е отлично решение по дифолт, но този въпрос ще го разгледам следващия път.

Коментари

Популярни публикации