Био гел за измиване на лице Лавандула на Alteya Organics

 

 
  След като вчера във Фейсбук групата на Инфармация участвах с коментари под пост за био гела за измиване на Alteya Organics и с още една девойка бяхме озадачени това какво представлява всъщност, и къде трябва да се включи в двойното почистване, се стигна до момента, в който аз нетърпеливо изприпках до най-близкия магазин и купих измивен гел с лавандула, за да го тествам от първа ръка. Като начало, ето състава:

 
Състав: Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Destillate, Glycerin, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Cyamopsis Tetragonoloba (Guar) Gum, Potassium Hydroxide, Olea Europaea (Olive) Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Lactic Acid.
 
  Формулата на състава е идентична в повечето гелове за измиване на Alteya. Изглежда супер, въпреки личната ми неприязън към флорални води и етерични масла- комбинация от масла и глицерин, обещаваща перфектно почистване плюс хидратация. На прима виста обаче, аз не можах да разбера как тази комбинация от съставки ще почисти каквото и да е, и после ще се измие без остатък, при условие, че виждах само масла, без наличие на емулгатори и повърхностно активни вещества. Това водеше след себе си втория важен въпрос- при толкова масла, този продукт става ли за първа стъпка в двойното почистване или не. Час по-късно след покупката на гела, зяпайки етикета, осъзнах грешката си, която се свеждаше до това, че като видя хидроксид в състава, веднага го асоциирам с регулирането на pH в продукта и така пропуснах, че тук той използва основната си функция- да осапунява. Извод първи: постоянното задълбаване в четене и анализиране на състави, явно ме прави затъпяла в определени моменти, което от своя страна води до необмислено харчене на пари.
 
  Най-обикновеният сапун се прави като към растителни или животински мазнини се добавя основа, която е алкална и така се получават солите на мастните киселини, които представляват самия сапун. За основа се използват натриев хидроксид и калиев хидроксид. С първият се правят твърди сапуни, а с втория- меки. Тоест в гела на Alteya Organics говорим за осапунени растителни масла. Осапунените растителни масла са с молекули, състоящи се от верига въглеродни атоми, на които единия край привлича вода, а другия масло. Което ще рече, че говорим за сапун, не за нещо друго, независимо, че е под формата на гел и са изброени куп масла.
 
  Казано накратко, измивните гелове на Alteya са чисто и просто кастилски сапун с добавен глицерин. Възможно е не всички масла в гела да са осапунени, което би било хубаво за овлажняване на кожата при измиване. Същата функция има и глицерина, но колкото повече, толкова по-добре.
 
  Главният проблем със сапуна е, че в повечето случаи той е силно алкален, а кожата ни е киселинна и е добре да я запазим такава. Вярвам, че повечето хора, четящи това знаят за важността на регулирането на кожното pH, но ако не сте наясно с това ще ви кажа, че употребата на алкални почистващи продукти върху кожата ви, ще ви прецака яко. За съжаление производителите масово не упоменават нивото на pH на продуктите си, а повечето почистващи такива са алкални. Може би заради това основателят на The Ordinary Брендън Труакс вярваше, че почистването е повече вредно, отколкото полезно (той не вярваше и в киселините, но това е друга тема). Затова като се прибрах веднага измерих pH-то на измивния гел и то се закова на 7, с тенденция да е малко отгоре. Хубавата новина е, че това е по-малко от обикновения кастилски сапун, който стига до 9. Също и влиза в неутралната зона на pH, която за не малко хора е съвсем поносима. Но ако страдате от акне, свръх мазна кожа, зачервяване, суха и лющеща се кожа, и чувствителност, е по-добре да се ориентирате към продукти с по-ниско pH, дори е задължително. Извод втори: сдобих се със скъп гел за измиване на ръце и тяло. Хубавото е, че е много икономичен, две-три капки са напълно достатъчни и ще си го ползвам с месеци.
 
  За заключение ще кажа, че био гела на Alteya Organics не става за първа стъпка в двойното почистване, а за втора. Показателите му не са лоши, за някои хора ще свърши добра работа, но според мен има по-добри продукти, при това на по-ниска цена.
 
 Начин на употреба:
 Нанесете малко от гела върху влажна кожа на лицето и разтъркайте до образуване на пяна. Изплакнете добре с чиста вода.

Дразнители:
 Етеричните масла са потенциален дразнител за атопична кожа, алергии и хора с астма.
 
Опаковка:
 150 мл. Пластмасово шише с капачка, която се отваря при натискане. Сравнително удобно е, но помпа била по-подходяща.

 Аромат:
 Не е убийствено силен, напротив лек е. Мирише на лавандула, разбира се. За човек, който не харесва лавандуловата миризма като мен, не беше дразнещ.

 Текстура:
 Прозрачен гел с жълтеникав отенък. Не ви трябва голямо количество за лицето, една-две капки са напълно достатъчни.
 
 Достъпност:
 12.85 лв. в магазини "Зоя". 13.80 лв. в сайта на Alteya Organics.
 
Окончателна присъда:

ОПАКОВКА
8 / 10
СЪСТАВ
5.5 / 10
TEXTURE / ПРИЛОЖЕНИЕ
10 / 10
РЕЗУЛТАТНОСТ
5 / 10
ЦЕНА
7 / 10 

Коментари

Популярни публикации