Козметиката като форма на потисничество и вечерен beauty режим- ноември'20

 

 "Човек се ражда свободен,а навсякъде е в окови."- Жан-Жак Русо

 В последните години се забелязва главоломно нарастване на интереса към бялата козметика. Причините са различни и доста, но не тях ще коментирам. Заедно с възхода на skin care продуктите, нараства и реакцията срещу това. Разни хора, мислещи се за феминисти, изтъкват различни точки, но основната е, че грижите за кожата са последната брънка от дългата верига, която жените си нахендрят сами, за да се пригодят към нереалистичните и потискащи изисквания на обществото.

 Не ги понасям тия.

 Изглежда малко тъпо да прочетеш статия, опитваща се да алармира за тягостния символизъм на интереса към козметичните продукти, потискащи жените, когато авторът търкаля само една (отрицателна) причина жените да се занимават с кремчета и грим. И е супер тъпо да се концентрираш само в една миниатюрна част от ежедневието на жените, които губят своята свобода заради серума с хиалуронова киселина, най-вече защото очевидно автора не е разговарял с нито една обикновена жена, която се интересува от тези неща, а говори наизуст.

 По-малко ми пука за серумите с хиалуронова киселина, които ни превръщат в роби на патриархата, отколкото за факта, че тези автори просто кудкудякат недомислените си тъпотии, че жените, ползващи козметика не само си губят времето, а и го губят в глупости.

 Естествено, това изобщо не означава, че влечението да ползваш редовно козметика, е полезно за всеки. Ако го правиш, защото усещаш натиск, че трябва да изглеждаш млада и красива заради очакванията на околните, сигурно се чувстваш зле и това може да окаже много ограничаващо и негативно влияние върху живота ти. Но проблемът не е в серума с хиалуронова киселина, а в дълбоко вкорененото неравенство, което все още ще съществува, дори и ако изхвърлиш цялата си козметика в кофата за боклук.

 Причините, заради които жените се занимават с грижи за кожата, са много и единственото важно нещо е дали това разширява живота им или го стеснява. Ако кремът, който ползват, помага за облекчаване на дерматита или акнето им, това със сигурност увеличава обхвата на живота им. Ако прекарват часове пред огледалото, следвайки 15-стъпкова рутина, за да се чувстват достойни да ги обичат, без това да им носи радост- това ще е много стесняващо живота. Една и съща минимална рутина, състояща се от почистване и хидратация, може да е ценен момент за някой или източник на тежест за друг. Това, което кара жените да ползват грим и да се мажат с кремове, е различно за всяка и единствения начин да спреш да пишеш едностранчиви статии, е да говориш с хора, които се гримират и не пропускат да се намажат със слънцезащитен крем. Да вадиш изводи само от собствения си мозък, с които да изсмукваш генерализиращи изказвания е като моят футбол: ако се наложи, ще тичам и ще ритам топката силно, ама не особено умело. Skin care тенденцията е реално хоби за много хора и е изключително опростенческо да я отхвърлиш като още един знак за склонността на нашата култура към суета и самодоволство, защото е много по-дълбока. За някои става въпрос за контрол- едно от малкото неща, на които можеш да разчиташ и като такъв се превръща в ефективен защитен механизъм. При други това им дава усещане за цел, удовлетворение и оптимизъм. За трети целият ритуал се доближава до медитaтивна практика, защото се концентрират в извършването му, изключвайки мозъка си и отделяйки ежедневния стрес, съсредоточавайки се единствено върху себе си.

 Но основното за всички е, че Beauty течението направи козметиката една от най-живите, влудяващи, страстни и нарастващи привилегии в момента. Най-добрият крем със серамиди надали ще промени живота ми, но издирването му може да се превърне в изследване на концепцията за съвършенството и нашето колективно търсене на нещо възвишено, което улавя енергията, която движи общността, в която се припознавам и харесвам.

 Всяка вечер завършвам рутината си като вземам тубата с мляко Exomega на A-Derma, което нанасям с удоволствие. Това не е обикновен крем. Това е МОЯТ крем от групата на свещените граали. Разбира се, пазарът е пълен със стотици хидратиращи кремове и аз съм почти убедена, че съм пробвала по-голямата част. И повечето не отговарят на очакванията ми. Млякото на A-Derma е откровение. Като го купих, се борих с него няколко дена, докато разбера как да го използвам. Първият път просто го намазах на лицето си и заблестях като диско топка, което ме побърка, защото смятах да го ползвам за дневен крем като стане наистина студено. А състава е разкошен (ниацинамид, екстракт от млади кълнове на овес, масло от вечерна иглика и витамин Е) плюс това, опаковката е стерилна и няма консерванти, и е цели 200 мл, по дяволите! Така продължих с омазването, докато се сетих да погледна по-обстойно опаковката, където открих уточнението, че трябва първо да го размажеш в дланите си и после да го нанесеш. Тотална разлика- не само, че имам погалващото чувство, че нанасям някаква префръцня тип La Mer, а и кожата ми направо реве от щастие. Пак има малко остатъчна лъскавост, но е поносима, особено за вечерно ползване. На това отгоре, така като гледам, ще си го ползвам още поне 7-8 месеца.

 Да откриеш хидратиращ крем, който обичаш е истинско търсене. Да четеш ревюта, да дебнеш за мостри, да обсъждаш в beauty групи, да преживяваш разочарования и да продължаваш отново, съперничи на усилията на рицарите от кръглата маса на крал Артур. Не съм единствената в beauty средите, която търси своя свещен граал. Това е подходяща метафора и предпочитания от общността термин за продукта, който Е. Козметиката никога не е била по-популярна: нови продукти и независими марки навлизат на пазара със скоростта на светлината, което води до изобилие от неща, от които да избирате. И намирането на ТВОЯ продукт е истинска работа и истинско отчаяние ако си дал всичко от себе си, и в крайна сметка си се прецакал. А потенциалните свещени провали са навсякъде. Трябва да преминеш през лъжливи отзиви, фейк мнения, платени инфлуенсъри, които са като препятствия в епично фентъзи. Но благодарение на интернет, никой не е сам в търсенето, независимо дали става въпрос за хиперпигментация, акне или дневен oil-free крем. Има купища блогове, теми в Reddit, сайтове за отзиви, видеоклипове и дискусии в IG. Навсякъде има онлайн skin care общности и със сигурност има още някой, който търси същото като вас. Така търсенето става групово усилие и това е част от удоволствието. Beauty свещените граали са въплъщение на ерата на интернет. Да откриеш свещен граал в същността си е нещо да надмине очакванията ти и да създаде нови. В beauty средите понятията "свещен граал" и "култов продукт" понякога се свързват, но не всеки свещен граал е култов продукт- това е най-добрият продукт за теб. За хората извън тези среди, търсенето може да изглежда толкова лесно, колкото да влезеш в най-близката дрогерия DM. Някои неща във всяка колекционерска общност стават граали, защото са рядкост. Но за разлика от филателията, beauty свещеният граал се ражда от проклятието на изобилието. Ловът на свещен граал е много личен. Не трудно да намериш крем с ретинол. Има десетки такива. Но да намериш КРЕМЪТ с ретинол? Трябва да минеш през всякакви неща, включително неприятни кремове за лице с гадни текстури. И откриването на свещен граал е свързано с общността. В момента, в който го пробваш, се изпълваш с вътрешната нужда да изтичаш при някоя приятелка и да ѝ споделиш възторга си, защото искаш тя да стане част от тази радост. Свещеният граал е като завоевание- представете си някой триумфално да вдигне бутилка тоник, за да може целия свят да го види и да му се възхити.

 Затова ще ви споделя вечерната си рутина, която следва сутрешната и трябваше да я публикувам отдавна, но се отдадох на други неща: 😇

 Почистване (двойно)

 Уточнението тук е, че ако съм ползвала грим, почистването става тройно, защото първо го махам с почистващото мляко на Balea (което ползвам сутрин като основно почистващо средство). Това изобщо не е задължително, но аз обичам да ползвам маслото на сравнително почистена кожа. Ако съм била само със слънцезащитен крем (което е по-честия случай), първо почиствам лицето си с микрофибърен тампон за грим.

 Масло от гроздови семки на Rivana: от месеци ползвам само това масло за почистване. Ползвала съм и бадемово масло, нямам забележки към него, просто се придържам към гроздовите семки, защото са по-подходящи за смесена кожа като моята. Наясно съм, че това няма значение, защото измивам това масло, но се правя на интересна. Намазвам лицето си с маслото, разнасям го с леки масажни движения, за да подейства навсякъде и съм готова. Подобни продукти: повечето базови масла ще ви свършат работа, препоръчвам бадемово, конопено, MCT масло, но ако предпочитате емулгиращи масла (които се измиват с вода) любимите ми са The Ordinary Squalane cleanser, Hada Labo Gokujyun cleansing oil, DHC Deep Cleansing Oil, KOSE Softymo Speedy Cleansing Oil, The Face Shop Rice Water Bright oil.

 CeraVe Hydrating Cleanser: това е любимият ми измиващ продукт, писах за него тук. Нанасям го директно върху маслото, разтривам и после измивам. Повечето хора, използващи базови масла за почистване, премахват маслото с кърпа, но мен ме мързи и за толкова дълго време, през което махам маслото, разчитайки единствено на измиващия продукт след него, не съм имала никакви проблеми. Подобни продукти: La Roche-Posay Toleriane измиващ крем, Ultra Sensitive измиващ гел на Balea MED.

 Активни съставки:

 B-серум: моят ръчно направен серум с пантенол и ниацинамид- рецептата е тук.

 Avene TriAcnéal EXPERT: по принцип редувам ретиноида с азелаинова киселина, но в момента правя почивка от последната за един месец. Така че една вечер съм с TriAcnéal, на следващата съм без него. TriAcnéal е с най-слабия процент ретинал от продуктите на Avene, но на мен ми е идеален за момента. Ако потърсите да го купите обаче, вече го няма почти никъде, защото Avene го замести с нов продукт: Avene Cleanance Woman изглаждащ нощен крем. Подобни продукти: единствените продукти с ретинал (по-силната форма от ретинол) които може да намерите на нашия пазар са на Avene (A-Oxitive нощен пилинг-крем, PhysioLift NUIT изглаждащ регенериращ нощен балсам, Cleanance WOMEN изглаждащ нощен крем) и Medik8, серията Crystal Retinal.

 Хидратация:

 Емолиентно мляко Exomega на A-Derma: писах за него по-горе. Слагам го след ретиноловия крем, но след като съм изчакала известно време (не съм засичала, но да речем 20-30 минути). Ако е през вечерта без ретиноид, го нанасям веднага след серума, на влажна кожа. Обожавам това мляко, но ако решите да го пробвате и сте със смесена или мазна кожа, имайте предвид, че е много богато и ще ви трябва много малко количество от него, не прекалявайте.

 Това споделяне е ключово за beauty общността. Споделянето е начин както за изграждане на общност, така и за проектиране на определена идентичност. Има разлика между човек, който използва някакъв крем, и истински фен на skin care. Да си ентусиаст, който знае разликите между крема и лосионa CeraVe, означава, че си част от племе.

 Освен всичко това, skin care манията е акт на доброта към самите вас. Може просто да зяпате телевизия и да се изтъркаляте в леглото без да правите нищо, но ако се съсредоточите върху това да се погрижите за себе си за десет минути, вие си изпращате посланието "Заслужавам го". Това е подобно на предимството, което може да получите като си слагате спирала, за да подчертаете очите си и обличате новата рокля, която ви кара да се чувствате страхотно. Грижата за самият теб ти дава надежда и по-лесно прояваш състрадание и доброта към другите, защото обичаш себе си.

Коментари

Популярни публикации