Лятна рутина

 

Това, което виждате на снимките е моята сутрешна рутина от една седмица насам и моята сияйна личност, с неописуема красота, и величествен римски нос в голям мащаб, която се влачи по улиците само по тая рутина, балсам за устни, слънчеви очила, които се счупиха и прясно боядисана коса. Естествено, че на живо изглеждам по-зле, щото не позирам постоянно и реалността не е като скапаната камера на телефона, която замазва всяка пора, но исках да приложа доказателство за това, че оцелявам само с три продукта през деня. Тъй като сутрин бързам и нямам време за каквото и да е (наваксвам вечер), а и времето е достатъчно горещо, рутината ми се свежда до пикногенол, капнат в серума Mary & May Marine Collagen и слънцезащитен крем. Тези три неща напълно покриват основната база плюс допълнителните ползи, които търся. Пикногенолът ми е един от любимите антиоксиданти, слънцезащитния крем е един от фаворитите ми за тая година (за тях ще пиша в отделен пост), но защо колагенов серум?
 
🧬 Колагенът като съставка в козметиката не излиза от мода- има го къде ли не. Това е, защото той е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Колагенът е основен компонент на съединителната тъкан, но след 25-годишна възраст производството му в тялото започва да намалява, а точно той е отговорен за гладкостта и еластичността на кожата- мислете за него като за скелето на кожата: дава структура, опора и гъвкавост. Но с течение на годините той все повече изчезва, кожата губи стегнатостта си, започва да се сбръчква и увисва. Въздъх.
 

 
🧬 Трябва да сте наясно обаче, че използването на козметика с колаген не замества загубата на производството на този протеин, тъй като молекулите на колагена, са твърде големи, за да проникнат дълбоко в дермата. Нанесен локално, той генерира богат на вода филм на повърхността, осигурявайки отлична хидратация на най-горния слой на кожата, правейки я гладка и намалявайки трансепидермалната загуба на вода (TEWL), но не генерира нов колаген. Но тъй като науката напредва всеки ден за разлика от мен, опитът за разрешаване на тази ситуация е създаването на хидролизиран колаген, известен и като колагенови пептиди. Има изследвания, които показват, че хидролизираният колаген може да проникне през кожата и така е възможно да послужи като вид субстрат за синтеза на колаген, един вид прекурсор за фибробластите.
 
📝 Заб.: пептидите са къси вериги от аминокиселини, като аминокиселините са най-малката единица на протеините. По принцип те имитират протеини, като колагена, но размерът на частиците им е много по-малък и затова могат да се абсорбират от кожата.
 
🧬 Първият ми сблъсък с колагена беше серума Biologique Recherche Collagene Marin, който ползвах преди време. За незапознатите: Biologique Recherche е нещо като вълшебната отвара на Астерикс в света на козметиката. В действителност марката дължи успеха си на години научни изследвания и персонализирания анализ на кожата за всеки клиент. Biologique Recherche е основана преди повече от 40 години и по същество функционира като изследователска и развойна лаборатория, която се фокусира върху разработването на формули за професионалисти. Затова BR се води козметика в професионалния клас, скъпа е и се продава само в оторизирани козметични салони след оформяне на индивидуален протокол.
 
☝️ Интересен факт: д-р Филип Аллуш, синът на основателите, има твърда позиция относно опасностите от външни замърсители и е отдаден към баланса на pH на кожата, и често е сравняван с професор Снейп, професора по Защита срещу черните изкуства от "Хари Потър".
 
🧬 Въпреки, че съм доста скръндзава, харесвам много BR и считам, че е една от марките, които си заслужават. И не съм техен представител. Просто опитът с BR наистина променя кожата. Първото ми увлечение беше Lotion P50 и повечето заклети фенове на BR ще потвърдят, че това е бил порталният им продукт, с който е започнало всичко. Lotion P50 не е лосион и не е тонер. Това е Тонерът . Той стои твърдо на върха на списъка с продукти за пустинни острови на бюти редакторите и пристрастените козметохолици. След него пробвах още няколко неща на BR и едно от тях беше серума Collagene Marin. Той е от серията им концентрирани серуми, който се води стягащ био-морски такъв, подходящ за всички типове кожа, тонизиращ и хидратиращ, като целта му е да стегне кожата и предефинира контура. Екстрактът от морски колаген трябва да помага за свързването на водата възстановяването на функциите на киселинната мантия на кожата. От начало бях много скептична към него. Защото:
 
Water (Aqua), Hydrolyzed Collagen, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.
 
🧬 Това му е целия състав. Аз обичам семпли състави, но това е тотален моно-серум, а към тях съм с раздвоени чувства- някои от тях считам за абсолютно безсмислени, а други са влезли в моята лична Зала на славата, макар и единици. Обаче след като започнах да го ползвам установих, че порите ми изглеждат по-минимизирани и кожата ми не се дехидратира нито веднъж (а тогава ползвах ретинал), напротив- изглеждаше по-плътна, гладка и сочна.
 
🧬 За съжаление Collagene Marin има един голям минус. Същият, като във вица, където жена в бижутериен магазин пробвала някаква разкошна и адски скъпа гривна, и питала мъжа си: "Мило, как ми стои тая гривна?", на което мъжа ѝ отговорил: "Прави те дебела". Та и Collagene Marin е по същия начин, прави ви дебели.
 
🧬 Затова, когато се сдобих с тестери на Mary & May Marine Collagen Serum от магазин Лотос, ги започнах веднага- нещо рядко срещано при мен, защото тестерите само ги тъпча в една кутия и ме мързи да ги ползвам. Обаче преди да напъхам тези, надникнах да видя състава, който е:
 
Hydrolyzed Collagen, Glycereth-26, 1,2-Hexanediol, Arginine, Carbomer, Ethylhexylglycerin, Caprylyl Glycol, Adenosine
 
🧬 Аз в така нареченото dupe в козметиката не вярвам, но след седмица употреба, смея да твърдя, че този бързо абсорбиращ се серум на водна основа се представя на същото ниво като серума на BR. Също като него е формулиран с колагенови пептиди, също работи за изглаждане на кожата, като я поддържа хидратирана, поддържа еластичността и е перфектен вариант за мазна/комбо кожа, което го прави мега добър продукт за вкарване на свежест и допълнителен блясък на лицето. Освен, че също основната му съставка е хидролизиран колаген, това не е достатъчно и са добавили допълнителни съставки като аргинин (аминокиселина) и аденозин (успокояващо, възстановяващо, заздравяващо вещество). 
 
☝️ Интересен факт: аминокиселините работят заедно с аквапорините (системата за воден транспорт на тялото), за да пренасят влагата през кожата.
 
🧬 По текстура е кръстоска между вода и гел, нещо като желеобразна консистенция, топи се при контакт с кожата и се абсорбира веднага и напълно, 2-3 желирани капки са достатъчни за цялото ми лице плюс големия нос. За хидратацията мога да гарантирам, защото от три месеца използвам само слънцезащитни продукти, в които има спирт и ако Mary & May Marine Collagen не хидратираше достатъчно, щях да съм оревала навсякъде и да ме видите в новините.
 
🧬 Резултатите? Кожата ми изглежда по-гладка, с по-добър тургор и изглежда нормална. За мен "нормална кожа" е максималното постижение с козметика. Защото знам какво е, когато тя е "ненормална" и нещо не работи. Става ясно след 1-2 дни. Кожата ми се превръща в сивкав пергамент, който се лющи. А когато е нормална, порите са ню-ню, тонът е свеж, няма гънки от дехидратация и липидния слой е на мястото си.
 
🧬 Затова нямаше как да не ви го споделя и, щото ви знам как ще грабнете последните бройки, а кака ви не е вчерашна- вече си го поръчах, ха! Защото въпреки, че е наистина лаконичен серум, той може да се комбинира с всичко, както е подходящ за всички типове кожа, този серум е и продукт за пустинен остров сам по себе си. 
 
➕ Плюсове:
- По-щастлив портфейл
- Без аромат
- Не омазнява
- Ултра-хидратираща формула
- Ускорява възстановяването на кожата
- Страхотен за ежедневна употреба
- Не е конфликтен, комбинира се с каквото искате
- Недразнеща формула

➖ Минуси:
- Може да не е достатъчно хидратиращ за наистина суха кожа.
Цена: 36.00 лв.
Откъде: магазин Лотос- https://bit.ly/3Rm8WP2
 
📝 Заб. : На пазара няма серум, който да работи за всички. Трябва да разберете вашия тип кожа, преди да купите каквото и да е. Това, че нещо работи за мен, не означава, че ще работи при вас.

📝 Още заб.: Съжалявам, че удължих толкова поста, но трябваше да правя нещо докато чаках да се извали дъжда в метрото.

Коментари

Популярни публикации