Направи си сам серум с витамин С и защо се отказах от козметиката с наличието му


 По принцип не съм фен на домашно приготвената козметика. Най-малкото не съм по-голям химик от химиците, нито домът ми е стерилна лаборатория. Но има няколко изключения. Едно от тях е този серум, който е от блога на Lab Muffin, една страхотна мацка, доктор по химия, чиито таглайн е “The science of beauty, explained simply”. Може директно да надникнете там за по-подробни обяснения, наскоро тя актуализира статията за серума. Може би няма смисъл да изброявам предимствата на витамин С- всеки skincareaddicted е наясно със силните му антиоксидантни свойства, помощта със синтеза на колаген и еластин, успешното изсветляване на кожата, избистряне на тена, намаляване на бръчките и т.н. Основният проблем с витамин С е, че  L-аскорбиновата киселина е супер нестабилна. Стабилизират я с ферулова киселина и витамин Е, но в този серум добавянето им е напълно излишно. За направата му се нуждаете от чиста L-аскорбинова киселина (The Ordinary предлагат такава), розова вода (в оригиналната рецепта е с дестилирана), подходящо шише (най-добре от тъмно стъкло, защото витамин С може да се разгради и да стане по-малко ефективен, когато е изложен на светлина или въздух,но ако нямате, просто увийте шишето с алуминиево фолио), сода бикарбонат и ленти за измерване на pH. За ефективен серум се нуждаете от 5-20% концентрация на витамин С при рН по-малко от 3,5. Над 20%, ефективността на витамин С не се увеличава, най-много да си раздразните лицето. За 5% серум умножете обема на вашето шише в милилитри по 0,05, за да получите необходимия витамин С в грамове- мл x 0,05 = гр. За 10% умножете по 0,1, а за 20% по 0,2. Съветвам ви шишето да е малко, за да може да го употребите за не повече от две седмици. На мен 20 мл са идеални. Изсипете избраното количество витамин С в шишето, добавете половината розова вода и раздрусайте, за да се разтвори добре витамина и долейте останалото количество. Аз добавям и малко глицерин, но това е въпрос на лични предпочитания. Накрая проверете pH-то- сложете капка от серума върху ръката си и натопете лентичка за измерване. Добавяйте по съвсем малко сода, докато pH-то не стане между 3 и 4 (това се прави, защото абсорбцията на витамин С зависи до голяма степен от рН-то на кожата). Честито, вече имате серум! Може безопасно да го използвате заедно с други активни съставки, но имайте предвид, че  употребата заедно с ниацинамид може да направи витамин С по-малко ефективен. И най-важното: използвайте серума не повече от две седмици и направете нов.

 Всичко написано дотук всъщност съм го споделила в Инстаграм в края на февруари, след като стриктно използвах този серум ежедневно и подновявайки го редовно. Всъщност спрях да го употребявам преди около месец. Случвало ми се е да правя това и с други съставки. И то не защото ме дразнят или предизвикват алергична реакция. А защото не вършат нищо за мен. И защото въпреки навика ми да анализирам всичко, често съм се мятала към нещо просто заради големия хайп- като повечето хора и аз не винаги си използвам мозъка по предназначение. Да, след като се запознах повече с витамин С в козметиката, мога да заявя, че според мен всичко покрай него е просто вирусен маркетинг. Да разгледаме пак свойствата, които му приписват: антиоксидантни вълшебства, помощ при синтеза на колаген и еластин, анти-акне, изсветляване на кожата, заздравяне на уврежданията от UV, намаляване на бръчките и прочие. Или просто погледнете който и да е продукт с витамин С и изчетете описанието и обещанията в него. Ако серумите с витамин С правеха тези неща действително, технически щяха да са лекарство с рецепта. Козметиката не прави такива неща. Преди да кажете, че се правя на интересна, ще вмъкна и допълнителни интересности, на които попаднах докато се информирах допълнително. Първа е Dr. Dray с нейното видео:

 

 Принципно не съм ѝ голям почитател. Не издържам протяжните ѝ обяснения като за идиоти, глупавия допълнителен пълнеж на клиповете и прекалено бавното говорене. Но като цяло я подкрепям. Тя говори за научно доказани неща, насърчава предпазливостта и скептицизма, и разкрива маркетинговите тактики, използвани от козметичните компании. В това видео тя като дерматолог говори за чувствителността и нежеланите реакции, обяснява че най-големият ѝ проблем с витамин С е, че е скъп и нестабилен, че може да се прецака и да ти нанесе повече вреди, отколкото ползи. Както и че озаряващи кожата ефекти може да получиш и с по-стабилни съставки, които няма да са толкова дразнещи. Според нея серумите с витамин С са чист хазарт. Това, с което съм съгласна с нея е, че по-оптималният вариант е да приемате нужният ви витамин С чрез храната.
 Сега ако някой ми скочи, че ви занимавам с глупости, веднага излизам с хардкор артилерията- Wendy Ouriel, собственичката на Oumere, която преди едно известно време поства статия в блога си, в която изрежда трите причини поради които компанията ѝ не предлага серум с витамин С и никога няма да го направи. Изброявам ги накратко: първата е, че витамин С е про-оксидант, защото се окислява, втората е, че той реагира с други съставки, използвани в козметиката, които помагат да стане такъв, и третата е, че витамин С ще десенсибилизира тялото ви от производството на колаген. Ако ви интересуват подробностите, прочетете цялата статия. Тази статия става получава достатъчно разпространение и позоваване, че с нея се занимават и утвърдени имена в skin care пространството. Дори Lab Muffin пише специална статия като отговор на твърденията на Wendy Ouriel (която е биолог по образование, между другото). Малко след това последната поства нова статия, в която обяснява защо няма научни доказателства в полза на витамин С като козметична съставка, като подчертава липсата на отрицателни данни, погрешни методи в проведени изследвания и конфликт на интереси при проучвания, платени от козметични компании. Явно и тази статия предизвиква отсрещни реакции, не съм ровила, но в един момент май Wendy Ouriel приема витамин С лично и започва кръстоносен поход срещу него, защото публикува и трета статия, в която твърди, че употребата му причинява акне, чрез нарушаване на баланса на ROS (reactive oxygen species/реактивни кислородни форми). Но ако си мислите, че с това всичко приключва, не сте познали- девойката е взела всичко толкова просърце, че пише и четвърта статия, в която изброява с убеденост 10-те начина, по които серумите с витамин С унищожават кожата ви. Сигурна съм, че ще има още публикации по темата и аз ще следя с интерес. Не защото ѝ вярвам безрезервно, напротив- мисля, че вече почти преминава границите на конспиративните теории, но приветствам, когато нещо утвърдено се поставя под въпрос и предизвиква дебати. Иначе твърдението ѝ, че витамин С е про-оксидант е глупост- аскорбиновата киселина се окислява до дехидроаскорбинова киселина, която е стабилна молекула. При нормални обстоятелства няма да реагира допълнително по никакъв начин. И реалността е, че по-голямата част от козметиката, съдържаща витамин С, всъщност съдържа предимно дехидроаскорбинова киселина и няма да видите много допълнителни ползи от използването ѝ, в което се убедих лично.

 Заключението на този пост е, че очаквам някои "витамин-С-направи-страхотни-неща-с-кожата-ми", но аз просто искам да кажа, че за някой като мен, който наистина е търсил и пробвал да намери серум с витамин С, който да работи за него и не спира да се чуди защо нищо не се получава, е по-лесно да осъзнае, че всъщност може да не се нуждае от тази съставка в рутината си и че има по-добри алтернативи. 




Коментари

Популярни публикации