Корейската козметика ли е най-качествена, по-добра ли е K-beauty рутината, най-ефективното решение ли са 10-те стъпки и други въпроси




 Няма как да сте пристрастени към грижата за кожата и да не сте се сблъсквали с корейския режим за красота, по-известен като K-beauty. Екзотичната 10-стъпкова рутина изникна още преди години и за отрицателно време набъбна до огромни мащаби. И това не е просто тенденция, доказва го времето, K-beauty се разви и ще се развива все повече. Тук ще уточня, че в skin care манията навлязох именно с K-beauty, защото проблема ми беше хиперпигментация, а точно в корейската рутина една от основните цели е изсветляването, често третирано погрешно като избелване. Няколко месеца подред редувах сума ти стъпки, размятах доволно количество продукти и, да, ползвах шийт маска всеки, повтарям, всеки ден, въпреки напрежението, което ми създаваха перманентните мисли, че маркетинговата идея за увеличаване на продажбата на продукти на тези многоетапни съчетания направо се вее като гащи на простор. Затова съжалявам, че в тоя пост ще звуча скептично настроена и малко демотивиращо, но изводите ми са на базата на личния опит.

 По-добри ли са корейските козметични продукти? Не са, освен ако все още не сте осъзнали добрия маркетинг.

 Има ли научни доказателства, че корейските козметични продукти осигуряват по-добри ползи? Не.

 Корейската козметика използва ли чудодейни съставки, които само корейските компании знаят? Не.

 Корейските козметични продукти правят ли се без химически съставки или някаква подобна глупост? Не.

 Корейските козметични продукти толкова ли са добри, че можеш да спреш да ги използваш, след като ги приложиш за кратко (като лекарствата)? Не.

 Хората, които не използват корейски козметични продукти имат ли по-лоша кожа и по-грозни ли са? Не.

 Целият останал свят чакал ли е корейските козметични продукти, за да разбере как работят механизмите на кожата и козметичните продукти? Не.

 Корейските козметични продукти по-иновативни и хай-тек ли са? Съжалявам, че ще ви разочаровам, но в козметиката от повече от 20 години няма иновации. Ако не ми вярвате, попитайте който и да е козметичен химик, за да ви го потвърди. Същевременно ще се наложи да ви уведомя, че регулацията на козметиката в Южна Корея не е толкова затегната, което е нож с две остриета. Корейската индустрия за красота се движи много бързо- целият път от производство до продажба може да отнеме едва 6 месеца. На пазара постоянно излизат нови продукти и постоянно прекратяват да правят други (което е гадно- тъкмо си харесаш някой крем и те вземат, че го спрат от производство).Този експериментален характер на корейската индустрия за красота означава, че винаги получавате нови съставки на пазара, като конско масло, пчелна отрова, готу кола, т.е. centella asiatica и подобни. Но тези съставки, макар и обещаващи, не преминават през достатъчно количество независими клинични изследвания, необходими за действителното доказване на видими резултати от тях. Това, разбира се, не означава, че те не работят; това просто означава, че няма доказателства, че те действително го правят. Друг проблем е стремежа към естественост, поради който някои марки използват нестабилни и съответно калпави консерванти. Не беше толкова отдавна случая с цяла партида мухлясала Snail Bee High Content Essence на Benton. Benton изтегли продукта от пазара и лично собственика писа на всеки засегнат с извинения и гаранция, че ще замени всеки закупен продукт с нов, но голям праз- така или иначе бих се замислила преди да купя каквото и да е от марката. До ден-днешен се препоръчва да внимавате с техните продукти, да не ги поръчвате през горещите летни месеци и да ги държите в хладилника. Ами, не, мерси. Между другото с тоя стремеж към естественото е свързано и това, че всъщност корейската козметика избягва повечето активни съставки, които наистина работят. Няма да намерите корейски продукт с ретинол. А AHA и BHA киселините започнаха да ги използват най-вече заради чуждестранния пазар. Това е отражение на философията им за превенция, което е една от основните разлики със западната козметика, която е по-утилитарна, набляга на многофункционалността и се фокусира към бързите корекции.




 Корейските козметични продукти по-евтини ли са? Да, някои са по-евтини за сметка на качеството. Качествените корейски продукти не са евтини. Обърнете внимание на състава в една от най-популярните марки с алое вера в Южна Корея и ще осъзнаете колко сте заблудени, ако не можете обективно да разберете истинската реалност. Най-популярната и известна корейска марка с алое вера е Natural Republic със своя Soothing & Moisture Aloe Vera 92% Soothing Gel. Веднага ще видите, че алкохолът е втора основна съставка. Няма нужда да обсъждаме останалите съставки, използвани за този гел. Дори не е упоменато, че алое верата е био, така че предполагам, че не е. Този гел е най-популярния в света и макар да не мога да гарантирам за всяка част от света, то в Азия определено се води за най-ефективния и най-естествен от всички алое вера продукти, които са на разположение. Как нещо, чиято основна съставка не е био, защото все пак е растение и чиято втора съставка е спирт, е най-доброто алое вера в света, аз нямам идея. И това е само пример. Като цяло, един и същи безполезен продукт от алое вера можете да намерите произволно във всяка страна от минимум две марки. Но тъй като това е корейска марка, има някои потребители, които са достатъчно заблудени, за да вярват, че работи по-добре.  Ако си направите труда да разгледате продуктите на Holika Holika, друга популярна корейска марка, ще забележите, че те използват доста интересни съставки като оризови трици, зелен чай, охлювен муцин и прочие. Обещанията са страхотни, опаковките и маркетинга също. И тогава погледнете съставите. Всички тези страхотни съставки съставляват около 0,1% от целия продукт. Ако смятате, че с 0,1% това е най-добрият козметичен продукт, който може да получите, се залъгвате жестоко. Разбира се, може да се ориентирате към по-качествени корейски продукти като d'Alba, Sulwhasoo или Amorepacific, но като им видите цените ще разберете какво имам предвид. Корейските продукти за красота не са по-добри от повечето конкурентни козметични продукти от същия вид на запад. И корейските продукти за красота също не са по-лоши. Повечето корейски продукти за красота са като всички останали козметични продукти, което означава, че те работят, стига да ги прилагате.

 Корейските модели, рекламиращи корейските козметични продукти с перфектна кожа ли са? Да, като всеки друг модел извън Южна Корея. И там използват Фотошоп за обработка на снимките.

 Повечето корейски жени имат ли перфектна кожа, употребявайки редовно 10-стъпковия ритуал за красота? Наистина ли мислите, че ВСИЧКИ корейки правят това, което правят k-pop звездите? Ако мислите, че е така, имам лоша новина за вас: не го правят. И голяма част от тях биха се удивили колко сте доверчиви и какви глупости сте приели за върха на азиатската грижа за кожата. Няма да слагам видеоклипове или скрийншоти на корейски момичета, които правят видеоклипове в YouTube, но може сами да изгледате някои от тези видеоклипове, за да видите лицата, които имат, без нищо, когато току-що са измили лицето си. Обикновено е пълно с пигментации и проблеми с акне. Изсветляването не е просто тенденция при тях, то е необходимост.

 10-стъпковата рутина по-добра ли е? Не бих казала.

 Тя е толкова сложна, че ти трябва визуално ръководство, за да я приложиш, което не показва ли резултатността ѝ? Наистина ли? А имате ли нужда от ръководство, за да се облечете сутрин? Картинки, които да ви покажат, че гащите се слагат преди дънките? Не? Бях сигурна в това.


 Да видим самата рутина:

 1. Почистващо средство на маслена основа
 2. Почистващо средство на водна основа
 3. Ексфолиращ продукт
 4. Тоник
 5. Есенция (среща се и като есънс)
 6. Серум, ампула и сие
 7. Шийт маска
 8. Околоочен крем
 9. Овлажняващ крем
 10. Слънцезащитен продукт сутрин и овърнайт маска вечер

 Въпреки, че аз надали ще се откажа от двойното почистване, факт е че може да почистите прекрасно лицето си и с достатъчно добър и ефективен почистващ продукт в една стъпка. Следващата стъпка е ексфолиант- ексфолирането е чудесно за вашата кожа, но не и всеки ден. Резултатите от преексфолиране изобщо не са приятни. Следва тоникът, който всъщност не е задължителен, да не кажа- излишен. Но абсолютно излишен става в комбинация с есенция, защото есенцията е просто хидратиращ тоник с малко по-голям процент активни съставки (което всъщност няма как да знаем, а само да приемаме на доверие). Стигаме до третирането със серуми, ампули, лосиони и т.н. с идеята, че те внасят по-активни съставки във високи концентрации. Вижте сега, всяка съставка има минимална и максимална концентрация. Не напразно има закони за максимално допустимите концентрации на нещо. Приемам, че сте наясно с повечето съставки и ще внимавате с тези, които не е желателно да се комбинират, затова само ще ви помоля да преброите консервантите в десет продукта. Получава се доста страховит коктейл, с който угощавате ежедневно кожата си. Лично според мен кожата не изисква толкова мащабни инвестиции откъм продукти и време. Не е необходимо да отделяте почти по час на ден, ежедневно, за да имате здрава и хубава кожа. Също не е необходимо да висите всеки ден с шийт маска, освен ако не ви харесва да го правите. Тези лигави мокри кърпи за лице са разточителни, неекологични, създават ненужни отпадъци и ефектите им са кратковременни като всяка друга маска. Докато редовно използвах шийт маски, се изнервях още при отварянето им: внимавах с него, защото ако не внимаваш, банята ти ще стане като сцена на престъпление, извършено срещу невинно алое. А след това, докато старателно се опитвах да поставя маската на лицето си, неминуемо осъзнавах, че челото ми е твърде широко или очите ми са малко прекалено раздалечени, и в крайна сметка изглеждах като пълен идиот. Води се, че шийт маските вършат работа поради предполагаемата си оклузия, т.е. маската създава физическа бариера, която позволява нещата под нея да проникнат по-добре. Това са абсолютно празни приказки, защото най-добрите овлажнители имат вградени оклузивни свойства. Ако това не ви е достатъчно, си направете сметка, че след цената за опаковката, цената на тъканта, използвана за маска, разходите за химикалите, които помагат на продукта да остане на листа, остава доста малка инвестиция за съставки, които биха правили нещо. Е, винаги може да заложите на скъпите шийт маски, но предвид краткосрочните им ползи, не виждам голям смисъл. Не виждам смисъл и в околоочният крем, защото всеки добър хидратиращ крем без спирт и аромати ще ви свърши същата работа.




 Следващият етап е хидратирането и искам да ви призная, че след първият хидратиращ серум наистина ми е трудно да повярвам, че всичко друго, което ще нанесеш върху кожата си, ще допринесе много повече в сравнение с първия хидратиращ продукт. Много хора, които са фенове на рутинатата от 10–15 стъпки, обясняват колко е важно да изчакаш между приложенията на отделните продукти, така че някои от тях да могат да "проникнат" по-добре и после трябва да бъдат "запечатани" от нещо друго, и честно, аз силно се съмнявам, че това е така и всичко това просто показва непознаване на процеса на хидратация. В съзнанието ми всичко се разбърква накуп и съм сигурна, че причината, поради която изглежда, че в нечия кожа може да проникне нещо е, защото това нещо е на водна основа и добра част от водата се е изпарила от повърхността на кожата. Не виждам смисъл да прилагам хидратиращ лосион и след това три серума, само за да наклепам няколко дебели нощни крема отгоре. Обзалагам се, че ако K-beauty пристрастените просто смесят всичките си продукти в една бутилка и нанасят това върху лицето си вечер само с една стъпка, техните резултати ще са подобни, ако не и идентични с тези, които са получавали преди. А и кожата не е някаква гъба, която може да поема безгранично всичко, което ѝ предложиш. И всъщност всичките тези стъпки са тотални измишльотини. Последният път като проверих, миенето на лицето все още се наричаше миене на лице. И винаги съм мислила, че хората във всички цивилизовани страни го правят. Но може и да греша, знам ли. Колко стъпки има всъщност? Две: почистване и хидратация. Във всяка от тези стъпки може да включите множество продукти, но това не означава, че те изпълняват различни функции. Почистването е почистване. И си остава една стъпка, без значение колко продукта ще използвате- това няма значение. Важното е, че го правите. Почистване, хидратация, точка. Искате да ползвате три или повече продукта за хидратиране? Добре, ползвайте ги, никой не ви пречи. Но каквото и да ползвате, само две неща остават постоянни: почистването и хидратирането. Звучи ви познато? Да. Така го правят западните жени от десетилетия. Интересен факт: така го правят и азиатските жени от десетилетия. Това, което азиатските, най-вече корейските и японските жени вземат много сериозно е защитата от слънцето. Това може да се счита за отделна стъпка в рутината. Това е и единствената стъпка, която разкрива истинската тайна защо корейките и японките имат такава кожа. Благодарение на слънцезащитния крем (макар че и генетиката играе голяма роля). Увреждането от UV-лъчите е много долен, подъл злодей, който ви докарва бръчки, пигментни петна и всякакви такива. Така че ако искате да разберете тайната на корейската красота, ето: използвайте слънцезащитен крем. Постоянно.

 Въпреки всичко казано до тук относно 10-15 и повече стъпковата система, трябва да отбележа, че има какво да се каже относно терапевтичните процедури и ритуали в грижата за себе си, и мисля, че те могат да подобрят много психиката. Понижаването на нивата на стрес, като вярваш, че цялата работа, която правиш за кожата си е най-доброто за нея, ще е полезно за тялото като цяло и може да се прояви като добра кожа, силна коса и цялостно подобрение до известна степен. Така че принципно не отхвърлям категорично наслояването на продукти и времеемката занимавка за това- напълно възможно е това да ви отразява добре.

 Накрая ще приключа с това, че за себе си адмирирам много акцента върху превенцията, който поставя K-beauty и все още използвам взаимствани неща от нея като двойното почистване, системата 4-2-4, макар и модифицирана от мен, метода за изсушаване без кърпа, и използването на pH ленти, с които да правя собственолични тестове, поради лошият ми опит със силно алкалните корейски почистващи продукти. Допада ми това, че корейската рутина набляга на хидратацията- кожата ви ще бъде благодарна ако овлажняването ви е приоритет. Но не се нуждаете от различни продукти, за да постигнете това. Просто почиствайте лицето си правилно, не яжте боклуци, ексфолирайте 1-2 пъти седмично, третирайте проблемната кожа с адекватни съставки, хидратирайте и използвайте слънцезащитен крем. Наистина няма нужда от повече.

Коментари

  1. Не мога да се съглася с Вас, защото ползвам от около три години козметика The history of whoo, която е корейска и кожата ми сияе. Естествено и там има нисък и висок клас козметика, съответно и качество. Моята е висок клас и един сет е около 1000-1200 USD, но пък си спестявам скъпи процедури.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за обективният коментар!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации