Микробиом - подходяща козметика

 

 Не мога да кажа кога микробиомната грижа за кожата е навлязла в съзнанието ми, както не знам кога всяка втора жена в София е започнала да грозни, буцести маратонки в комбинация със супер подкъсени панталони с ластик на крачолите. Знам само, че в един момент и двете неща станаха повсеместни и ми се набиха в погледа. Вие можете ли да си спомните кога чухте за пръв път за пробиотиците? Аз мога горе-долу. Бях още в детската градина, когато майка ми готвеше кисело зеле и ми обясняваше, че има добри бактерии. Думата "микрофлора" обаче дълго време беше извън моя речник, докато не стана супер актуално да поддържаш доброто здраве на червата си, не навлязоха ферментите от K-Beauty и бюти специалистите не се концентрираха в грижите за микробиома на кожата.

 Всъщност първият открит пробиотик е определен щам бацил в българското кисело мляко, наречен Lactobacillus bulgaricus и откритието е направено през 1905 г. от българския лекар и микробиолог Стамен Григоров. В съвремието обикновено го приписват на нобеловия лауреат Иля Мечников, който постулира, че българските селяни живеят по-дълго, защото консумират кисело мляко. Това не знам защо го казвам, може би като интересен факт. Това, което ни касае основно е, че ще виждате все повече козметика, фокусирана върху микробиома през тази година и по-нататък. Все повече продукти твърдят, че насърчават здравето на кожния микробиом и това е една от големите тенденции в грижата за кожата. Важно е обаче да имате предвид, че това все още е сравнително нова област на изследвания и към този момент се знае повече какви съставки вредят на микробиома, отколкото съставките, които му помагат. В предишния ми пост за пробиотиците обясних в общи линии какво представляват, разликите между тях и пре-, и постбиотиците, и какви проучвания са направени- като цяло тези съставки допринасят за подхранването на здравословен микробиом, но все още не е доказано със сигурност дали помагат или пречат. Повече бих разчитала на почистващо средство с ниско pH, бих избягвала антибактериални неща като триклозан и високи концентрации на алкохол, и бих ползвала овлажнители с глицерин, NMF компоненти, аминокиселини, восъчни естери, фосфолипиди и серамиди, т.е. бих заложила най-вече на пребиотична грижа. Затова ще изброя няколко подходящи продукти, които отговарят на тези критерии.

 Mother Dirt AO + Mist е класика в пробиотичната козметика. Основателят на тази марка, химикът Дейвид Уитлок, не е се е къпал повече от 17 години. Този спрей е култовия продукт на линията. Биотехнологичната компания на основателя, AOBiome, започна тестването на Nitrosomonas Eutropha, щам от амонячно-окисляващи бактерии, за възможните ползи за здравето на кожата. Това е един от малкото примери за истински пробиотичен продукт на пазара днес- което означава, че бактериите в мъглата са живи микроорганизми с активен метаболизъм. Пробиотиците могат да произхождат от едно от четирите места: човешката кожа, човешките черва, почвата или водата. В този случай пробиотикът идва от почвата, но изглежда е бил неразделна част от човешкия микробиом преди много годинии. С течение на времето, тъй като сме възприели по-строги хигиенни навици, ние сме загубили част от нашето микробно разнообразие. Mother Dirt има за цел да въведе отново кожата ни в Nitrosomonas eutropha щама и да върне нейните уникални ползи.

 Тези бактерии използват нашата собствена пот- по-точно амонякът в нея- като пребиотик, превръщайки я в молекули, които имат антибактериални и противовъзпалителни свойства. При фирмени проучвания субектите, които са използвали мъглата (заедно с почистващия препарат на марката) в продължение на четири седмици, са забелязали 35% подобрение в избистрянето и намаляването на пигментацията и 22% намаление на излишното омазняване. Според мен това е един от най-обещаващите аспекти на пробиотичната терапия: подпомагането на естествените защитни механизми на кожата и предотвратяване на нашественици, които увеличават бактериите P. acnes, причиняващи акне вулгарис- нещо, за което до момента трябва да разчитаме на антибиотици и антибактериални почистващи продукти.

 Не съм пробвала този спрей, но определено е интересен продукт.

 Забележка: AO + Mist трябва да се съхранява в хладилник и не се препоръчва за имуносупресирани.

 Състав: Aqua (water), Nitrosomonas eutropha, Disodium phosphate, Magnesium chloride (natural salts). 

 Основана от френския доктор по фармация Мари Драго, марката Gallinée поставя сериозен акцент върху микробиома и бактериите. Те дори имат блог за микробиома на своя официален уебсайт, с уроци по кожни и телесни бактерии, наречен Microbiome Académie. Galinée не се спират само за продукти за кожата- имат и линия за косата (защото скалпът е част от микробиома на кожата), както и сапуни за тяло. Изобщо за тази марка бактериите са начин на живот.

 Тонерът Face Vinegar почиства и ексфолира, съдържа техния патент Actibiome (пребиотик) и ябълков оцет. Ползвала съм го и според мен е великолепен. Принципно не считам, че тонерите са нещо задължително в рутината, по-скоро са плюс, а не необходимост. Този тонер е подходящ за всички типове кожа, мирише на оцет (очаквано) и може да се ползва по-често, защото млечната киселина е 1%.

 Състав: Water, Propanediol, Glycerin, 1,2-Hexanediol, Alpha-Glucan Oligosaccharide, Pentylene Glycol, Inulin, Lactic Acid, Acetum, Sea Water, Arginine, Hibiscus Sabdariffa Flower Extract, Laminaria Digitata Extract, Chlorella Vulgaris Extract, Saccharide Isomerate, Sodium Hydroxide, Phenethyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate.

   

 Цялата серия Lipikar на La Roche-Posay съдържа термална изворна вода, която функционира като пребиотик. Характеристиките на водата, включително нейното рН и съдържание на селен, са доказани в клинични проучвания за култивиране на растежа на здрави щамове бактерии, като същевременно предпазапазват от лошите като стафилококите, например. Допълнението във формулата е APF, патентована версия на водните бактерии Vitreoscilla filiformis, известни с подобряването на много суха кожа- може да прочетете изследването тук. La Roche-Posay хванаха тази рядка бактерия и засилиха свойствата ѝ, като я отглеждат в тяхната термална изворна вода. APF е топлинно убит щам, което го прави постбиотик. Осигурява дълготрайна хидратация и намалява появата на пристъпи на суха кожа.

 Не съм ползвала нищо от серията, но при първа възможност ще го направя. 

 

 Страхотен почистващ продукт е измиващия крем Toleriane Caring wash, също на La Roche-Posay. С ниско pH, супер изчистена формула с един сърфактант и без парфюм. Съдържа същата термална вода, в коминация със серамид-3, ниацинамид и пантенол. Използвам го от не знам кога. Пробвам постоянно нови измиващи неща и пак се връщам на него. След като свърших хидратиращия гел на CeraVe, отново си взех Toleriane Caring wash. Консистенцията е между мляко и гел, много е нежен и не изсушава, и ако трябва да избера един измиващ продукт, ще избера именно него. 

 Забележка:  Други подходящи продукти на марката са Cicaplast Baume B5, крема Toleriane Sensitive пребиотична грижа и Effaclar Duo.

 Състав: Aqua / Water / Eau, Glycerin, Pentaerythrityl Tetraethylhexanoate, Propanediol, Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate, Polysorbate 60, Ceramide Np, Niacinamide, Sodium Chloride, Coco-Betaine, Disodium Edta, Caprylyl Glycol, Panthenol, Tocopherol  

 Гел-кремът Hydrabio на Bioderma е моят нов любимец. Всъщност всички продукти на Bioderma са подходящи, заради техния D.A.F. патент, който е комплекс от захари, които подхранват кожата, грижейки се за микробиома, но реших да сложа този крем, защото го ползвам от повече от половин месец и стана абсолютен фаворит. Освен захарите, съдържа ниацинамид, сквалан, витамин Е, салицилова киселина, екстракт от малахит и от ябълка и е мултиламеларна емулсия. Единственото, което не ми харесва е наличието на парфюм, но за щастие не е супер интензивен. 

 Bioderma е една от малкото марки, на които съм фен като цяло и към която съм лоялна, и има защо да е така.

 Състав: Aqua/​Water/​Eau, Glycerin, Isododecane, Cyclopentasiloxane, Dipropylene Glycol, Niacinamide, Squalane, Polymethylsilsesquioxane, C14-22 Alcohols, Hdi/​Trimethylol Hexyllactone Crosspolymer, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/​Vp Copolymer, C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer, Carbomer, Pentylene Glycol, Tocopheryl Acetate, C12-20 Alkyl Glucoside, Steareth-21, Disodium Edta, Salicylic Acid, Sodium Hydroxide, Mannitol, Xylitol, Hexyldecanol, Peg/​Ppg-18/​18 Dimethicone, Rhamnose, Malachite Extract, Pyrus Malus (Apple) Seed Extract, Brassica Campestris (Rapeseed) Sterols, Tocopherol, Fragrance (Parfum)

 БЪЛГАРСКИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
 

 Кремът Back to Balance е на бълграската марка Snowborn Skin, чиито продукти са изцяло с толерантно pH и насочени към балансирания микробиом, без парфюми са и използват естествени консерванти. Кремът съдържа Lactobacillus ferment, който има антимикробни и противовъзпалителни свойства, и е много обещаващ при акне и розацея. Работи при установен процент (за акне 5%, при розацея- 1%) и помага за създаването на здравословна микрофлора. Има и смес от мастните киселини и триглицериди на няколко базови растителни масла (бадем, пореч, ленено семе, маслина), които хидратират, имат антиоксидантни ползи и подобряват естествената устойчивост на кожата. Съдържа още витамин Е, екстракт от грозде, екстракт от джинджифил, инулин (който е известен с пребиотичната си активност), алфа-глюкан олигозахарид (защитава и стимулира микрофлората, и стимулира изграждането на антимикробен пептид) и Bifida Ferment Lysate (подобрява бариерната функция).

 Ползвах го миналия месец и наистина е много приятен и лек крем. Ще пиша отделно за него.

 Състав: Aqua, Glycerin, Triethyl Citrate, Sodium Acrylates Copolymer, Lactobacillus Ferment, Leuconostos​Leuconostoc/​Radish Root Ferment Filtrate, Almond/​Borage/​Linseed/​Olive Acids/​Glycerides, Tocopherol, ​Lecithin, Vitis Vinifera Fruit Extract, Zingiber Officinale Root Extract, Boswellia Serrata Resin Extract, Inulin, Alpha-Glucan Oligosaccharide, Lactose, Milk Protein, Bifida Ferment Lysate

 

 Пробиотичният концентрат за лице и тяло Aqua Expert от козметичната линия Yoghurt of Bulgaria на Biofresh е без парфюм и има доста силен хидратиращ комлекс: 7% от любимата ми урея (тя е част от NMF и е регулатор на епидермалната структура и функция) плюс хиалуронова киселина и глицерин. Заедно с това съдържа бадемово масло, масло от карите, какао и кокос, бизаболол (успокояващо), хидролизиран протеин от кисело мляко (много добра хидратация), Lactobacillus Ferment Lysate Filtrate (насърчава усвояването на кислород, производството на колаген и успокоява, което се базира на in vitro проучвания и едно in vivo, в което са участвали 5 човека). Има и розово масло, което е противоречива съставка в козметиката, но има доказани ползи. Като цяло този крем изглежда чудесна опция за суха кожа. Не съм го пробвала и не знам дали бих рискувала да го сложа на омазняващата се кожа на лицето ми заради наличието на толкова масла, но за тялото сигурно ще е супер. Притежателите на суха кожа може да открият любимия си овлажнител в лицето на този концентрат.

 Състав: Aqua, Urea, Glycerin, Glyceryl Stearate Citrate, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Theobroma Cacao Seed Butter, Locos Nuciferaoil​Cocos Nucifera Oil, Dicaprylyl Carbonate, C12-13 Alkyl Lactate, Cetearyl Ethylhexanoate, Dimethicone, Bisabolol, Sodium Hyaluronate, ​Hydrolyzed Yogurt Protein, Lactobacillus Bulgaricus Ferment Filtrate, Stearic Acid, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Methyl8Enzyl Alcohol , Cera Alba, Acrylates/​C10-30 Alkyl ​Acrylate Crosspolymer, Triethanolamine, Xanthan Gum, BHT, Rosa Damascena Flower Oil 

БЮДЖЕТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ


 Матиращият крем на Balea MED (Tagescreme Ultra Sensitive 24 H Mattierend) е от новите им продукти и го купих онзи ден. Като всички продукти от серията Balea MED той е разработен за чувствителна кожа, без парфюми, потенциално дразнещи консерванти и оцветители. Препоръчва се за раздразнена и възпалена кожа, и осигурява матов завършек. Съдържа пантенол, алантоин, урея, масло от карите и Lactobacillus Ferment. Матирането идва от два компонента (Ethylhexyl Stearate и Distarch Phosphate), които контролират омазняването и абсорбират излишния себум. Консистенцията му е плътна и е нужно много малко количество, и наистина не стои мазно. Хидратира много добре, което обаче може да предизвика омазняване през деня, така че не разчитайте, че няма да лъснете изобщо. Вчера го пробвах за пръв път и нямам никакви забележки. Предполагам, че за лятото ще дойде по-тежък за дневен крем, но за студено време е идеална опция.

 Състав: Aqua, Glycerin, Ethylhexyl Stearate, Glyceryl Stearate Citrate, Stearyl Alcohol, Urea, C12-15 Alkyl Benzoate, Butylene Glycol, Distarch Phosphate, Butyrospermum Parkii Butter, Glyceryl Stearate, Hydrogenated Coco-Glycerides, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Tocopheryl Acetate, Maltodextrin, Panthenol, Allantoin, Lactobacillus Ferment, Stearic Acid, Xanthan Gum, Sodium Citrate, Citric Acid, Caprylyl Glycol, Caprylhydroxamic Acid

 ЗАКЛЮЧЕНИЕ 

 Това не са всички продукти, които може да намерите на пазара, разбира се. Изброените са малка част от всичко, което може да ви свърши работа. При търсене ще ви изскочат всякакви варианти. Просто гледайте състава, за да намерите това, което искате. Освен всичко казано, не забравайте и млечната киселина. Част от семейство Lactobacillus, а това е един от трите най-популярни щамове, открити в кожата (другите два са Bifidabacterium и Vitreoscilla). Дори и обикновения сквалан ще ви даде ползи. Сливането на пре- и пробиотици се нарича синбиотик. И макар синбиотиците да заемат добро място отдавна в света на храненето, това все още е нова концепция в грижата за кожата- имайте го предвид. Микробиомът е последния писък на модата в козметиката и зад него по принцип стои наука, но не приемайте чистосърдечно за истина всички супер фръцливи претенции на някои продукти. Просто бъдете наясно, че повечето ориентирани към микробиома съставки са там, за да насърчат здравословната бариера и да възстановят баланса на кожата ви.
 

Коментари

Популярни публикации