Има ли сапун, който не изсушава кожата? И Dove beauty bar подходящ ли е за почистване на лицето?

 

 
 
 Ще започна с първия въпрос: има ли сапун, който не изсушава кожата. Няма такъв сапун. Просто всички сапуни се приготвят чрез варене на масла с натриева или калиева основа, което им вдига pH-то до 9-10, което разрушава киселинната мантия на кожата. А ако мантията се отмие или неутрализира от алкални агенти, кожата по-лесно се уврежда или заразява, и при pH на кожата над 6,5 тя е много по-податлива на повреди и инфекции. Разбира се, пълно е с производители на сапун, които твърдят, че техния сапун е най-великото решение за почистване на всичко (тук гледам многозначително Dr. Bronner’S). Само, че проблемът с производителите на сапун е, че вярват на собствения си шум. Дори може да ви пробутат твърдението, че сапуните са по-добри от почистващите гелове, защото са естествени. Сапунът не е естествен. Той се получава чрез превръщане на масла в мастни киселини с алкални соли. Не вярвайте на никой, който ви обяснява, че сапуна му е естествен и органичен или много по-добър от измиващ гел. Не е. Вариант на сапуните са т.нар синдети, които използват синтетични детергенти- те са по-малко изсушаващи и по-малко вредни за кожните протеини. Такъв синдет е крем-сапунa Dove, който в последно време набра голяма популярност като почистващо средство за лице в TikTok. Тук стигаме до втория въпрос: дали Dove е подходящ за ежедневно измиване на лицето.

 Искам да кажа, че много харесвам кампаниите на Dove по отношение на самочувствието и насърчаването за възприемане и позитивност към собственото ти тяло. А аз обичам подобни кампании. И не харесвам, че не предлагат цялата си продуктова гама тук, защото имат много хубави продукти. Не знам защо това е така, но се надявам да го променят.
 Това беше лирично отклонение, затова се връщам към крем-сапуна- какво твърди производителя на официалния си сайт:

"Обърнете се към крем-сапуна Dove за кожа, която изглежда мека, гладка и сияйна. С ¼ овлажняващ крем той не просто почиства, а подхранва кожата, докато "отмива" натрупаното през деня… Dove не е просто сапун, той е разкрасяващ крем-сапун."

 Поради умният си маркетинг и твърдението "¼ овлажняващ крем", крем-сапунът Dove обикновено се приема като деликатен, хидратиращ и почистващ сапун. Много хора обичат да препоръчват
Dove, като обикновено добавят: "Толкова е нежен!" или "Кожата ми понася САМО Dove!", или "Майка ми го ползва от години и кожата ѝ е страхотна!". Нека се отдръпнем от емоционалната привързаност, която тези хора изпитват към Dove и да разгледаме фактите: съставките. Първият състав е на Dove Pure & Sensitive, а вторият е на Dove Go Fresh (избрах ги, защото съм ги ползвала най-често):

Състав 1: Sodium Lauroyl Isethionate, Stearic Acid, Sodium Palmitate, Aqua, Lauric Acid, Sodium Isethionate, Sodium Stearate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Palm Kernelate, Glycerin, Sodium Chloride, Zinc Oxide, Citric Acid, Tetrasodium Edta, Tetrasodium Etidronate, Alumina, Ci 77891.

Състав 2: Sodium Lauroyl Isethionate, Stearic Acid, Sodium Palmitate, Sodium Stearate, Aqua, Sodium Isethionate, Lauric Acid, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Sodium Palm Kernelate, Parfum, Camellia Sinensis Leaf Extract, Cucumis Sativus Fruit Extract, Glycerin, Propylene Glycol, Dipropylene Glycol, Sodium Chloride, Zinc Oxide, Tetrasodium Edta, Tetrasodium Etidronate, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Alumina, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, Ci 19140, Ci 42090, Ci 77891.


 Dove Pure & Sensitive се води, че е с хипоалергенна формула за чувствителна кожа и е специално насочен към кожата на децата и хората с различни дерматологични проблеми (атопичен дерматит, екзема, обриви и др). Сравнявайки двата състава, ще забележите, че основната разлика между двата крем сапуна е, че Go Fresh съдържа аромати и два растителни екстракта (на краставица и зелен чай). В общи линии те са буквално един и същи сапун, като в единия са напъхани подправки. Да разгледаме съставките:

 - Sodium Lauroyl Isethionate е нежно повърхностно активно вещество/детергент (ПАВ), използвано като почистващ агент. Ще го откриете в шампоани, душ гелове, грижа за лицето и пасти за зъби. Този химикал може да раздразни кожата ви в зависимост от това колко чувствителна е кожата ви, но при повечето хора не причинява проблеми.

 
- Sodium Palmitate също е лек ПАВ, който се създава от осапуняване на растителни масла.

 
- Lauric Acid е мастна киселина, която може да се ползва като емулгатор и ПАВ. Обикновено се използва за добавяне на твърдост и голяма пухкава пяна. Има скорошни изследвания, че е добра съставка срещу акне.

 
- Sodium Stearate е друг традиционен ПАВ, който се получава от кокосови и палмови масла. Това е натриевата сол на стеариновата киселина и действа като емулгатор. Като съставка има дълга история на безопасна употреба.

 
- Cocamidopropyl Betaine също е ПАВ, произхождащ от кокосово масло и поради тази причина, често продукти, които го съдържат, се етикират като "естествени". Принципно е безопасна съставка, но е възможно да предизвика дразнене в по-високи концентрации и е възможно да предизвика реакция при атопичен дерматит (рядкост е, но има такава вероятност)
 
 
- Sodium C14-16 Olefin Sulfonate е анионно ПАВ, което се води нежно, но при много хора действа изсушаващо. Използват го много често при безсулфатните шампоани като заместител на SLS и SLES.

 
- Sodium Chloride е обикновена сол, която се използва като свързващо средство.

 
- Tetrasodium Edta и Tetrasodium Etidronate са хелатообразуващи агенти, използвани главно за подобряване на пяната и разпенването, като същевременно предотвратяват промени в цвета, текстурата и аромата. През последното десетилетие излязоха още изследвания, според които изглежда, че са нискорискова съставка.

 
- Ci 77891 е цветният код на титаниевият диоксид. В случая се използва за изсветляване на цвета на сапуните, най-вече за създаване на девствено бял сапун. Минералът се обработва за отстраняване на примеси и е безопасна съставка.

 Остава да разгледаме pH нивото. Претенциите на Dove са, че крем сапуните им са с неутрално pH. Всъщност е точно така. Единствената ми забележка е, че повечето хора не правят разлика между "неутрално pH" и "физиологично pH". Просто приемат, че щом нещо е "неутрално", значи е добро. Само че "неутрално pH" означава pH 7, а "физиологично pH" е pH 5.5. Кожата ни е киселинна и поддържа физиологичното pH. Естествено, pH 7 не е толкова страшно- много хора ще се справят с него и не е брутално като pH 9. Така че не мисля, че Dove ще е вреден за кожата на лицето ви. Но според мен не е най-доброто нещо, което да използвате за редовно почистване на кожата. Dove има овлажнители (глицерин), но има достатъчно ПАВ и сравнително високо pH, което може да изсуши лицето ви повече, отколкото ви е необходимо. Dove ще работи в краен случай (всеки почистващ продукт ще работи в краен случай), но в дългосрочен план вероятно няма да сте доволни от това как ще действа на лицето ви.
 И стигаме до последния факт: всъщност основният недостатък на Dove е това, че цялата му повърхност е свободна за окупиране от бактерии. Да, бактериите могат да се завъдят на всеки сапун. А в случая на Dove, това че не се намира в затворен съд, не работи в негова полза.
 Казано накратко: бих използвала Dove (и го ползвам) за тяло, но не и за лице.

 Бонус въпрос: а мога ли да ползвам бебешки сапуни за почистване на лице?

 Повечето бебешки сапуни са синдети. Ако в състава има sodium lauroyl isethionate, sodium cocoyl isethionate, sulfosuccinate, alkyl glyceryl ether sulfonate, sodium cocoyl monoglyceride sulfate и/или betaine, значи са синдети, т.е. по-нежни. Но лично според мен бебешката козметика трябва да си остане за бебетата- не мисля, че върши добра работа при възрастен човек.
 
Начин на употреба:
 Разтрийте крем-сапуна между дланите си, за да получите пяна. Разнесете пяната върху кожата, после изплакнете.

Дразнители:
 Ароматните съставки в
Dove Go Fresh са потенциален дразнител за атопична кожа, алергии и хора с астма.
 
Опаковка:
 100 г в картонена опаковка. Изглежда като всеки най-обикновен сапун. 

 Аромат:
 
Dove Pure & Sensitive е неароматизиран, Dove Go Fresh има лек свежарски аромат.

 Текстура:
 На мек сапун.
 
 Достъпност:
 Има го навсякъде. Мисля, че не съм виждала голям магазин или дрогерия, в които да няма Dove. Цената му към 1.90 лв. Често има промоции, при които пада на 50%.
 
Окончателна присъда:

ОПАКОВКА
3 / 10
СЪСТАВ
6 / 10
TEXTURE / ПРИЛОЖЕНИЕ
8 / 10
РЕЗУЛТАТНОСТ
4 / 10
ЦЕНА
10 / 10


Коментари

Популярни публикации