P50 на Biologique Recherche- свещен Граал, свръх-хайпнат и скъп: струва ли си?

 

 

 Самото написване на това име носи полъх на митичност. Може би, защото думите са френски, но може би и защото конкретният продукт, за който се отнасят, е придобил статут, равносилен на нещо божествено. Много известни жени с прекрасна кожа се кълнат в магическите му способности. Заклетите поклонници твърдят, че премахва пигментните петна, свива порите и балансира тена, така че крайният ефект би трябвало да е нещо подобно на дупето на херувимче. За непосветените: Lotion P50 изобщо не е лосион- това е ексфолиращ тоник с вискозитет на вода. Воняща вода. Може да го купите само от салони, които са оторизирани от Biologique Recherche, като се води, че специалист ще ви препоръча подходящите за вас продукти от серията.


 Като човек, който се бори с хиперпигментация и като човек, който използва себе си под формата на морско свинче, което с огромен ентусиазъм се литва към всякакви легендарни продукти, се сдобих с този лосион. Дори използвах цели две бутилки. Когато взех първата бутилка нямах търпение да я пробвам. Отвинтих капачката и носът ми блокира, потвърждавайки многобройните отзиви, които прочетох за силния аромат на оцет- дори мога да бъда по-конкретна, че е нещо хибридно между оцет, разлагащ се боклук и вкиснало кисело мляко, което сте забравили в дъното на хладилника си от три седмици. Почти не ми се искаше да работи, главно поради високите разходи, но и защото предпочитам да ям дресинга за салати, вместо да смърдя на него. Но започнах да го ползвам съвестно. Винаги кожата ми почервеняваше, усещах леко щипане, изпъпчих се ужасно, но продължавах. След едно известно време, когато бях преполовила втората бутилка, имах момент на бунт, който беше просто форма на “мързи ме ужасно много, писна ми от многостепенност в режима и реших да се откажа от посредническата стъпка между почистването и хидратацията днес”, така че прескочих P50 и се изкефих да се мушна в леглото не повече и не по-малко от 30 секунди по-бързо от обикновено. Беше толкова странна и глупава тръпка, че го направих отново на следващата вечер, и на по-следващата вечер, и на по-по-следващата, и изведнъж бяха изминали две седмици, без да ползвам P50 и кожата ми изглеждаше... добре. Същата. Напълно окей. И без пъпки. Затова просто продължих в същата посока. И така преживях една кратка екзистенциална криза, простираща се между ферментиралите оцетни миризми и не малките разходи, и не спрях да се чудя дали това чудо всъщност е толкова чудотворно в края на краищата. По този начин, не много краткият ми флирт с режим с и без P50 и резултатите, които последваха, ме накараха да се запитам защо точно P50 е толкова добър във всичко, което прави и всъщност добър ли е. Вече знаех от личен опит, че работи, но какво го прави по-добър от всички други забавни киселини, които населяват процъфтяващия индустриален комплекс за грижи за кожата от години насам? Заслужава ли си боклучавия аромат и разходите към него?

 Моят отговор е “не”. Разбирам, че хората обичат идеята “Просто му дай време”, “Винаги става по-лошо преди да се подобри”, но честно казано, с всички продукти за грижа за кожата, които съм използвала, смея да твърдя, че това никога не е било вярно за мен. Очевидно мантрата YMMV, която обичам да повтарям относно skin care е утвърдена и в този случай. Така че няма да броя това за довод, а ще се съсредоточа върху другия основен факт- pH-то на Lotion P50 е 2,9: това ниско pH е основната причина всички киселини в него да работят перфектно, но то е и потенциално опасно. Дори AHA 30% + BHA 2% пилинга на Тhe Оrdinary не е с такова pH. А този факт в комбинация, че информацията за процентите на киселините не е известна, а само предполагаема, не ми допада изобщо. Сега е момента да сложа състава на лосиона:

Water (Aqua), Gluconolactone, Lactic Acid, Glycerin, Propylene Glycol, Niacinamide, Citric Acid, Ethoxydiglycol, Magnesium Chloride, Malic Acid, Vinegar (Acetum), Phytic Acid, Salicylic Acid, Cochlearia Armoracia (Horseradish) Root Extract, Arctium Lappa Root (Burdock Root) Extract, Rumex Acetosa Leaf Extract, Myrtus Communis Extract, Commiphora Myrrha Resin Extract, Allium Cepa (Onion) Bulb Extract, Thymus Vulgaris (Thyme) Flower/Leaf Oil, Sulfur, Sorbitol, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate.

 Маслото от мащерка съдържа танини, който са дразнещи, хрянът също има съединение, което може да предизвика възпаление. Оцетът сам по себе си е дразнещ, а в комбинация с други киселини, се получава доста брутална смес. Крайният резултат е бъркоч от компоненти, които хем могат да бъдат от полза за кожата, хем могат и да създадат неприятности, все едно киселините не са достатъчни сами по себе си. Не казвам, че P50 не работи, напротив- работи, но е мъчение за кожата в дългосрочен аспект. А и по принцип винаги имам голямо едно на ум за продукти, които действат скорострелно и правят бързи, драматични подобрения в кожата- това винаги е сметка за нещо друго. В крайна сметка Р50 просто премахва горния слой кожа. Нещо, което може да се постигне в по-деликатен вариант с други продукти, които няма да причинят увреждане на кожата. Това е достатъчно, за да смятам, че Р50 е недостоен за култовия си статус. Според мен цялата истерия и култовост към Biologique Recherche е типичен ажиотаж.  

 Разбира се, това е субективното ми мнение. Ако решите да пробвате лосиона, пробвайте го, но за всеки случай си вземете малката опаковка. И имайте предвид няколко неща, които трябва да имате предвид, за да извлечете максимума от вашия лосион P50 (или който и да е киселинен тонер):

 - Наблегнете на хидратацията! Употребата на много овлажнители и хидратиращи продукти ще ви помогне да избегнете изсушаването на кожата, лющенето ѝ и възпалението.

 - В никакъв случай не го ползвайте с други ексфолианти. Това означава, че не трябва да ползвате ретинол с него, други киселинни тоници, витамин С и подобни. Опасността от свръхексфолиация е съвсем реална.

 - Слънцезащитата е задължителна. Това е втората ми мантра, защото тя е задължителна по дифолт, но киселините правят кожата ви по-чувствителна към слънчевите лъчи, затова е още по-важно да ползвате слънцезащитен крем.

Коментари

Популярни публикации