Козметика и съставки, които могат да навредят на вашите любимци

 

 

 Да разбираш какъв е състава в козметиката е достатъчно трудно. Това е процес, в който се лашкаш между нещата, които е добре да избягваш и тези, за които кожата ти ще е благодарна, докато се опитваш да осмислиш объркващите химични наименования. Това може да е доста стресиращо в началото, но за разлика от това, сме по-малко стресирани или изобщо не сме за това кои съставки са опасни за косматите ни приятели. Докато следим да се мием с гел с физиологично pH и меки сърфактанти, често се задоволяваме с евтиния шампоан за кучета от супермаркета без дори да се замислим.

 Всеки, който има куче до себе си, знае че шоколадът е огромно не, но рядко е наясно за други опасности, намиращи се в козметиката. Вашият крем може да ви действа чудесно, но може да навреди на кучето и котката ви. Очевидната причина е, че кучетата (и котките) обичат да облизват, като това включва и вас. И облизаното в крайна сметка се оказва в храносмилателната система и вътрешните органи на животното. Друга важна причина е, че котките и кучетата са по-чувствителни към определени вещества, за разлика от хората. Това е свързано с начина, по който работят телата им. Затова правя кратък списък на съставките и продуктите, с които трябва да внимавате ако живеете щастливо с куче и/или котка.

 Етерични масла и аромати

 Котките имат много силно обоняние, така че това, което може да ви изглежда като деликатен аромат, може да бъде толкова брутално за носа на вашата бедна котка, колкото обществена еко тоалетна за вас. Ето защо е добре да избягвате ароматизираната козметика и нямам предвид само парфюми- лаковете за коса, кремове и серуми, и някои гримове, могат да са парфюмирани и тъй като те остават върху кожата, за разлика от почистващите продукти, те могат да са дразнещи за котето. Но особено вредни са етеричните масла, защото могат да бъдат токсични. Те могат да причинят атаксия (липса на координация), слюноотделяне, летаргия, тремор, пареза и кома. Маслото от чаено дърво е особено опасно. Дори само няколко капки масло от чаено дърво, приложени дермално, могат да причинят клинични признаци и има смъртни случаи на домашни любимци, третирани с това масло (има съобщения за частична парализа, атаксия и депресивно поведение при кучета, “лекувани” със 7-8 капки масло от чаено дърво). Отравяне може да се случи и когато маслото е разредено и просто напръскано върху козината- има записан случай на починала котка, 14 часа след като е била напръскана със смес от вода и масло от чаено дърво като репелент срещу бълхи. Етеричните масла са силно липофилни (мастноразтворими) и се абсорбират сравнително бързо от стомашно-чревния тракт и през кожата, и признаци за токсичност при животните може да се проявят до 2 часа. Не разчитайте на това, че тук коментирам директно прилагане на маслата върху животното- етеричните масла са летливи и могат да бъдат аспирирани в белите дробове, което може да доведе до аспирационна пневмония.
Най-вредните етерични масла са от чаено дърво, мента, цитрусовите масла, иланг-иланг, бор, евкалипт, канела, кармафил, но най-добре не ползвайте никакви. Светът няма да свърши ако не ползвате ароматни свещи.

 Детергенти (SLS и SLES)

 Най-опасни за животните са сулфатите. Има ги в почистващите продукти и пастите за зъби. Не къпете кучето си с вашия шампоан и не му мийте зъбите с вашата паста за зъби. Хората си мият зъбите и изплюват пяната. Кучетата и котките не плюят. Те преглъщат. Ако погълнат сулфати, това може да причини чревно разтройство. Отделно от това сулфатите не действат добре на кожата и козината.

 Дезинфектанти и алкохол

 Дори малки количества алкохол могат да причинят увреждане на черния дроб и мозъка на котките. А дезинфектантите съдържат алкохол в голямо количество. Подобно на ацетона и етеричните масла, тази съставка също е летливо вещество, което при вдишване може да повиши риска за аспирационна пневмония на вашия любимец. Дръжте дезинфектантите далеч от домашни любимци и оставете ръцете ви да изсъхнат напълно преди да ги пипате. 

 Ретиноиди

 Ретиноидите като ретинол, ретинил палмитат, третиноин и т.н. могат да бъдат токсични както за кучета, така и за котки, ако бъдат погълнати и могат да причинят повръщане, летаргия, намален апетит и сухота в очите.

 Кремове за мускулна болка

 Те не са точно козметика, но не мога да не ги отбележа. Много от тези продукти съдържат салицилати, които са подобни на аспирина, и които при поглъщане от вашия домашен любимец могат да причинят повръщане със или без кръв, както и стомашни язви. Някои продукти за втриване в мускулите могат да съдържат други проблемни съставки, като ментол или капсаицин, който е активен компонент на лютите чушки. Предозирането със салицилат може да доведе до повръщане, стомашно-чревно кървене, повишена телесна температура, слабост, депресия и нарушена координация. В много тежки случаи може да се стигне до перфорация на стомаха, анемия, проблеми със съсирването, чернодробна или бъбречна недостатъчност и кома. Няма антидот, така че лечението е само поддържащо. Кучетата могат да метаболизират и отделят салицилати доста бързо, но котките не могат, така че внимавайте.

 Миноксидил

 Това е най-добрият продукт за възстановяване и растеж на косата, въпреки че първоначалната му употреба е била като лекарство за кръвно налягане. Домашните любимци, които приемат миноксидил, могат да проявят първоначални симптоми на повръщане и летаргия, прогресиращи до натрупване на течност в белите дробове, и в крайна сметка до сърдечна недостатъчност. Със сигурност ще искате да държите домашния любимец на безопасно разстояние, ако имате този продукт в дома си. 

 Ксилитол (Xylitol)

 Ксилитолът се среща най-често в продукти за зъби и устна хигиена, но може да го видите и в козметика за лице, защото има много добри хидратиращи свойства. За хората е чудесен, но при кучетата и котките той причинява бърз спад на кръвната захар, което води до слабост и гърчове . Чернодробна недостатъчност също е докладвана при някои кучета. Отровените кучета често проявяват симптоми в рамките на 30 минути след консумацията.

 Лак за нокти и лакочистител

 Лаковете за нокти съдържат съставки, наречени толуен и формалдехид, а средствата за премахване на лак съдържат ацетон, който е вид химически разтворител, който е лесно запалим и опасен при вдишване във висока концентрация. Тези две неща, които поддържат ноктите ви да изглеждат красиви, могат да бъдат фатални за вашата котка. И лакирането на ноктите на вашия любимец изобщо не е добра идея.

 Дезодоранти

 Внимавайте за дезодоранти, съдържащи алуминий, който е токсичен за котките. Котка, която е облизала или погълнала дори малко количество, може да получи стомашно разстройство, което да доведе и до повръщане.

 Цинков оксид

 Цинковият оксид може да причини стомашно разстройство, а при по-голямо количество да е животозастрашаващ под формата на цинкова токсикоза. Най-често се среща в слънцезащитни кремове с минерални филтри, козметика за заздравяване на кожата като кремове срещу подсичане и такива защита на кожата (тип крем "Здраве").

 Консерванти

 Проблемни могат да бъдат парабените, както и феноксиетанола при по-чувствителни кучета.  

 Ами, това е. Кучетата са изключително любознателни същества и не биха са спрели да оближат или сдъвчат нещо, което им е интересно, затова внимавайте до какво имат достъп. Най-опасното нещо, което вашата котка може да направи, е да влезе във вашата туба с хидратиращ крем и да я изяде. Което не е особено вероятно- котката е по-вероятно да бутне всички бутилки и бурканчета на пода или да си играе със скъпоценната ви кабуки четка, отколкото да започне да яде ретиноловата ви емулсия, но е по-добре да не рискувате. Дръжте цялата си козметика на място, което е недостъпно за котката, като чекмедже или в шкаф със сигурни врати.

 Бъдете изключително съвестни, когато ползвате козметиката си, особено ако имате любопитна котка. Ако ползвате крем с ксилитол, изчакайте да се абсорбира. Затворете вратата на банята и ако сте използвали нещо, което се разпръсква във въздуха като лак за коса или парфюм, не забравяйте да включите вентилатора или да изчакате продукта да се разсее, преди да позволите на котката/кучето да има достъп до зоната и до вас. И live long and prosper!


Коментари

Популярни публикации