Шампоан Herbis за мазни корени и сухи краища (отзив)

  

 Шампоаните са необходимост. Докато честотата, с която ги използвате, зависи от вашия тип коса, всички можем да се съгласим, че шампоанът, който използвате, на първо място трябва да е добър към косата ви. За много хора това означава използването на формули без силикони, парабени или- най-често- сулфати. През годините и все още се шушука доста за сулфатите в шампоаните и техните предполагаемо сурови ефекти, но наистина ли са толкова вредни, колкото се твърди? Истината е, че постоянно на хоризонта излиза някоя съставка, която е на прицел и понякога това е несправедливо, но понякога, както е при сулфатите, има причина да ги избягвате. Сулфатите са детергенти и в шампоана ще отстранят както мръсотията, така и влагата от косата ви, и може да я направят по-суха, чуплива и, да, по-мазна. Но, принципно, сулфатите в шампоаните са безопасни, когато се използват по предназначение, поради което все още на пазара има продукти с тях, но фактът е, че са доста агресивна съставка.

 Ако боядисвате косата си, един мит, който вероятно сте чували, е, че шампоанът без сулфат е по-добър, защото няма да премахне цвета ви. Всъщност водата е също толкова вредна, колкото всяко почистващо средство. Когато косата ви се намокри, тя набъбва, косъмът се отваря и някои цветове излизат, и няма голяма разлика дали ползвате сулфатен шампоан или не. А ако ползвате leave-on продукти, съдържащи силикони, стилизанти и слънцезащитни спрейове за коса, мисля че сулфатните шампоани ще са по-добрия избор за вас. В този случай сулфатите ще се справят най-добре с премахването на всичко, която се е задържало върху косата ви. Добре е да знаете, че сулфатите не са толкова страшни, колкото ги изкарват.

 Сулфатите са много ефективни почистващи агенти, но имат потенциал да саботират косата ви, защото корозират и увреждат космените фоликули, и заедно с мръсотията ще почистят и естествените масла от скалпа и косата, така че ако грижите за косата ви не включват силикони и много други продукти за коса, по-доброто решение ще са безсулфатните шампоани.

 Безсулфатните шампоани използват алтернативни почистващи агенти, които в повечето случаи са по-меки и щадящи. Обаче именно това е най-големия проблем в тях: мекотата на почистващите съставки е тяхната слабост. Тъй като са толкова нежни, те не са достатъчно силни, за да се справят с премахването на всички натрупвания по косата. Много производители, за да компенсират това, повишават концентрацията на почистващите съставки, което автоматично приравнява двата вида шампоани. А някои използват във формулите olefin sulfonate, който се води заместител на сулфатите, и всъщност почиства толкова добре, че може да се каже, че ги надминава, а това изобщо не е окей. Така че откриването на добър безсулфатен шампоан е трудна работа. Аз използвам само безсулфатни шампоани от години, и опитът ми с тях до голяма степен се свежда до това, че в банята ми има винаги 5-6 бутилки, които след една-две употреби, съм преназначила като душ гелове, а аз съм се върнала към някой вече познат, който е окей, но не изпълнява изцяло очакванията ми. Затова подходих малко резервирано към шампоана Herbis.

 Какво представлява:
 Herbis е семейна фирма, основана през 2017 г. с идеята за производство на козметика от чисти и натурални съставки. Целите им са да популяризират натуралната козметика и да подтикнат повече хора да използват редовно здравословни и натурални продукти, както самите те заявяват на сайта си. Хубавото е, че те са български производител, а аз се радвам и подкрепям всеки такъв, който си заслужава. Ще спомена и това, че са много мили и учтиви, и отговориха детайлно на всичките ми запитвания, който направих в тяхната ФБ страница.

 Шампоанът за мазни корени и сухи краища е един от тяхната продуктова гама, и именно той е откритието ми за миналата година, и мога смело да го сложа на първо място в класацията си за най-добри продукти на 2020-та, затова тази публикация ще е доста дълга. 😊

 Начин на употреба:
 Нанесете върху мокра коса и масажирайте леко до образуването на пяна. Изплакнете обилно с вода. Ако е нужно, повторете още веднъж.

 Най-подходящ за:
 Всички, които предпочитат безсулфатните шампоани, също и тези, които често мият косата си, които са с боядисана или увредена коса, които имат розацея, косата им е суха и фина или страдат от сух скалп.

 Състав: 
 Aqua, Vitis Vinifera Seed Oil (масло от гроздови семки), Linum Usitatissimum Oil (ленено масло), Cocos Nucifera Butter (кокосово масло), Macadamia Integrifolia Seed Oil (масло от макадамия), Persea Gratissima Oil (масло от авокадо), Rosmarinus Officinalis Leaf Extract (екстракт от розмарин), Aloe Barbadensis Leaf Extract (екстракт от алое вера), Melissa Officinalis Extract (екстракт от маточина), Saponaria Officinalis Extract (екстракт от сапунче), Citric acid, Limonene, Citrus Paradisi Seed Extract (екстракт от грейпфрут), Fragrance

 Дразнители:
 Limonene и парфюмът са потенциални дразнители за атопична кожа, алергии и хора с астма. За всички останали няма проблеми.

 Опаковка:
 300 мл. Опаковката е обикновена бутилка с отваряща се капачка. Но тъй като използвам този шампоан от месеци и наскоро купих нов, забелязах, че капачката вече е сменена с щракаща се такава. Бутилката е удобна- бих се впечатлила повече на бутилка с помпа, но в случая ще е излишно.

 Аромат:
 Много лек цитрусов. Изобщо не е дразнещ и натрапчив.

 Текстура:
 Прозрачна и гелообразна, която се разнася лесно и се пени чудесно.

 Достъпност:
 12.85 лв. в магазин "Зоя" и 12.99 лв. в Лили Дрогерие (при промоция там е 10 лв.). Допълнително уточнение е, че 1% от всяка продажба се дарява на организацията за защита на животните "Четири лапи".

 Личен опит и анализ на състава: 

 Използването на лечебни билки и природни продукти е с вековна традиция. В Китай, например, традиционните билкови препарати представляват 30% до 50% от общата консумация на лекарства, а според изчисления на СЗО над 80% от хората в развиващите се страни разчитат на традиционните лекарства като билки за ежедневните си нужди. В действителност, природните продукти, съдържащи естествени основни химични съединения в своя профил, биха могли да отговорят на основните нужди и предпоставки на хората да се справят с определени неща в ежедневието си. Затова този шампоан е превъзходен като състав.

 Генерално, всеки вид масло, което прилагате върху косата си, може да помогне за запечатването на кутикулата, което помага да се предотврати счупването и накъдрянето на косъма, с тенденция за оптимален растеж. Останалите шампоани на Herbis са с подобна структура на формулите, като използват различни масла. Не съм ги тествала всичките, но надали ще сбъркате, който и да изберете.

 В този шампоан, веднага след водата, е маслото от гроздови семки. Това масло може да помогне за възстановяване на естествения блясък и жизненост на косата. В едно японско проучване (1), изследователите са ползвали масло от гроздови семки върху мишки и са наблюдавали значителен растеж на косъма. Основната полза от маслото от гроздови семки е, че съдържа олигомерни проантоцианидини, наричани още OPC. Тези съединения ги има и в боровата кора, и в прословутия пикногенол, и те инхибират производството на DHT, стимулирайки космените фоликули.

 Следващото масло в състава е лененото масло- то предлага още по-специфични ползи въз основа на цялостния му профил, защото съдържа омега-3 мастни киселини. Може да е изненадващо, че лененото семе има мастна киселина, която често се среща в рибите, но това е различна форма, наречена алфа-линоленова киселина (ALA). От друга страна, рибата е източник на докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Растителната ALA е известна със своите ползи за здравето на сърцето. Но също така може да намали възпаленията, които могат да повлияят на растежа на косата. Лененото семе е надежден източник на витамини от В групата, известни с това, че правят косата по-силна и по-здрава, с по-бързи темпове. Също съдържа витамин Е, който е антиоксидант и го има в повечето растителни масла. Той намалява ефекта на свободните радикали върху кожата на скалпа, като по този начин насърчава растежа на косата. Тоест, с течение на времето косата ви може да стане по-гладка и по-силна благодарение на мастните киселини, и антиоксидантите в лененото масло.

 Стигаме до кокосовото масло, което е един от безусловните лидери в грижите за косата. То е страхотно за порьозна коса, защото предотвратява нахлуването на водата в косъма и причиняването на прекомерното подуване, което допринася за ненужен стрес върху кутикулата като я повдига. Това е така, защото кокосовото масло е маслото, което прониква на 100% в косъма и по този начин защитава косата и предотвратява загубата на протеин.

 Маслото от макадамия също се води, че прониква в косъма и е особено популярно в къдравите среди, защото помага за възстановяването на влагата в косъма, заключва я и добавя естествен протеин към косата.

 Екстрактът от розмарин насърчава растежа на косата и инхибира загубата ѝ- проучване от 2015 г.(2) съпоставя употребата на маслото от розмарин с 2% миноксидил при хора с андрогенна алопеция (плешивост при мъже и жени) и доказва, че розмариновото масло е също толкова ефективно. Разбира се маслото е различно нещо от ектракта, но има и друго проучване (3), което доказва, че екстракта от розмарин също стимулира растежа на косата.

 Може би няма смисъл да споменавам хидратиращите качества на алоето, всички са чували за тях, но ще кажа допълнително, че като се ползва за коса, то помага при пърхот и почиства доста добре самата коса като не я уврежда.

 Екстрактът от маточина притежава голямо количество антиоксидантна активност поради наличието на флавоноиди с кофеинова киселина, полифеноли (фенолното съдържание е еквивалент на галовата киселина) и има противогъбични, и антимикробни ефекти върху кожата и косата.

 Екстрактът от сапунче е основният и единствен пенител в този шампоан, което е най-хубавото. Сапунчето е абсолютно естествен осапунител, супер нежно е и все още се използва почистване на деликатни тъкани и антични гоблени, например- предполага се, че е използвано за третиране на Торинската плащаница, а монасите доминиканци и францисканци през Средновековието са го възприемали като "божествен дар". Изключително подходящо е за чувствителна кожа, защото не дразни и не изсушава, но въпреки това някои хора може да изпитат сухота или зачервяване на скалпа, така че най-добре първо си направете пач-тест преди употреба.

 Както споменах по-горе, изключително трудно е да се открие безсулфатен шампоан, който прави косата едновременно хидратирана и чиста. Но този шампоан го направи. Това е най-добрият безсулфатен шампоан, който съм пробвала и доказателството за това е, че го ползвам от половин година. Освен това, според мен, той е универсален безопасен избор, защото ще е ефективен при всички видове коси и текстури. Това не е лесен подвиг за шампоан, още повече такъв с натурални съставки, без сулфати, оцветители и допълнителни химикали. Вместо това, той разчита на ботанически съставки и списъкът на съставките е безукорно минималистичен. Препоръчвам го с две ръце.

Окончателна присъда:

ОПАКОВКА
10 / 10
СЪСТАВ
10 / 10
TEXTURE / ПРИЛОЖЕНИЕ
10 / 10
РЕЗУЛТАТНОСТ
10 / 10
ЦЕНА
10 / 10

Коментари

Популярни публикации