Пробиотици в козметиката, микробиом, каква е сделката с ферментите и тайната на живота, вселената, и всичко останало

 

 Кожата е сложен орган и се състои от различни компоненти. Почти всеки знае, че в него има дерма и епидермис, и доскоро концепцията за кожата беше ограничена само до тях. Докато не стана ясно, че милиарди организми живеят на повърхността на кожата и те живеят там по някаква причина, и на това отгоре влияят на свойствата на кожата и здравето ѝ. Ако до не отдавна горният слой на кожата се е смятал за нежив (изцяло мъртви клетки), сега науката не мисли така. Подобно на червата, кожата се колонизира от собствена колекция от микроби, наречена кожен микробиом. Често срещаните бактерии, които обикновено се срещат на кожата, включват стафилококи, коринебактерии, пропионибактерии, бревибактерии и микрококи, например. 

 Какво представлява микробиомът

 Три вида микроорганизми живеят върху кожата и вътре в порите: бактерии, гъбички и вируси. В същото време има много повече бактерии, отколкото други организми. 70 до 95% от микроорганизмите, живеещи на кожата, са бактерии. 5-25% са вируси. 1-10% - гъбички. На някои места (по краката и скалпа) има повече гъбички, но по-голямата част от популацията на организмите е заета най-вече от бактерии. Невъзможно е да се живее без микробиом: взаимодействието на хората и микроорганизмите е симбиоза- ние се нуждаем от тях и те се нуждаят от нас. Микроорганизмите се хранят с вещества, открити в потта, мазнините и мъртвите клетки. И в отговор отделят различни вещества: от антибактериални до регулиращи киселинността.
 Микробиомът взаимодейства не само с кожата на гостоприемника, организмите взаимодействат и помежду си. Те могат да живеят в сътрудничество или да се бият помежду си. И за да се бият помежду си, те също могат да произвеждат и отделят различни вещества.

 Микробиомен състав при здрави хора

 Не е изненадващо, че съставът на микробиома варира значително от човек на човек, въз основа на фактори като възраст, пол и среда. Организмите, които живеят върху кожата, могат да бъдат добри или да са лоши, но и тук, както по принцип във всичко, което касае живота на човек, е много трудно да се очертае ясна граница. Всичко е много по-сложно от "вредно-полезно". Някои бактерии произвеждат антибактериални пептиди и помагат на кожата да се справи с общото възпаление, произвеждат серамиди и лекуват кожата. Някои организми не правят нищо, но са полезни с това, че просто заемат пространството, което иначе би било заето от "вредни" организми. Някои бактерии са напълно безвредни при някои състояния, но се превръщат в проблем при други (като бактериите, причиняващи акне вулгарис). Има бактерии, които са полезни сами по себе си, но при липса или присъствие на други бактерии те водят до кожни заболявания.
 Ключът към здравето на микробиома е неговото разнообразие, тоест голям брой различни микроорганизми. Колкото по-беден е микробиомът, толкова по-често хората имат алергии и различни неприятни кожни реакции. Кожата с разнообразен микробиом обикновено е по-здрава от кожата с по-еднороден такъв.


 Какво влияе върху състава и разнообразието на микробиома

 Казано накратко, всичко. Общото здравословно състояние, околната среда, социалният статус, пол, възраст, хранене, климат, екология, тип кожа- наистина всичко има влияние. Затова при различните хора микробиома е различен. Микробиомът започва да се развива още по време и веднага след раждането. Небалансираната диета определено засяга вътрешния микробиом, а според някои доклади и външния. Като цяло храненето оказва силно влияние върху състоянието на организма и това не може да не повлияе на състоянието на кожата. Ефектът от храненето върху кожата далеч не е пряк и може да бъде различен за различните хора, но фактът, че влияе, е сигурен. Антибиотиците са друг голям проблем- те убиват както "лошите" бактерии, така и "добрите", и по този начин изчерпват микробиома. Друг недостатък с антибиотиците е, че бактериите стават резистентни към тях. И така нататък.

 Бърз урок по наука: кожата ви има естествено pH ниво от 4.7 до 5.7. При това pH, кожата е здрава и добре оборудвана за борба с лошите бактерии и всички опустошения, които причиняват. Когато прецакате pH на кожата, се случват лоши неща. Почистването е виден пример. Не можете да не измиете лицето си, но повечето почистващи препарати на пазара имат високо pH, коeто варира между 7 и 12. Силните почистващи средства унищожават защитната бариера на кожата ви, а това променя микробиома ви: добрите бактерии бавно изчезват, а лошите се задържат и правят шумно парти. Когато промените pH на кожата си, вие по същество унищожавате естествените защитни сили на кожата си. Това не е много умно, да знаете.

 Жителите на градовете и като цяло "цивилизованите" хора са много по-склонни, отколкото, да речем, жителите на страни от третия свят, да имат повече кожни раздразнения и алергии. А градските хора просто имат лош микробиом. Това до голяма степен се дължи на факта, че градските хора са по-"чисти", тоест се мият по-често. Санди Скотницки в Beyond Soap говори именно затова: как не правим разлика между "хигиена" и "почистване". Поради твърде прекаленото почистване микробиомът се изчерпва и имунната система престава да се стимулира отвън. А кожните заболявания обикновено са свързани с отслабен кожен имунитет и нарушена кожна бариера. И двата показателя са доста силно повлияни от микробиома. За момента трите основни заболявания, при които взема предвид микробиомът, са акне, атопичен дерматит и псориазис. Малко по-рядко за микробиома се говори в контекста на себореен дерматит и пърхот. Има някакви подозрения и за розацеята.


 Как да поддържаме здравословен микробиом и как да не му навредим

 Предполагам, че от всичко казано до тук, ви е ясно, че няма уникално вредни и уникално полезни микроорганизми. Това означава, че няма смисъл да убиваме онези, които смятаме за „лоши“ и да развиваме тези, които смятаме за „добри“. Защото това вероятно ще доведе до дисбаланси. Може би най-важното е да се запази разнообразието на микробиома, а това не е толкова трудно и сигурно вече се досещате как да го направите.

 На първо място: не се мийте с агресивни средства. При по-често миене, по възможност, се измивайте само с вода- тя е достатъчно добър разтворител. Не използвайте прекалено много козметика и избягвайте продуктите с високо съдържание на алкохол, особено ако са на водна основа. Не се ексфолирайте като побъркани. Не се опитвайте да се борите с кожата си, а се сприятелете с нея и ѝ дайте възможност да се справи самостоятелно с това, което се случва. Въоръжете се с правилото "по-малкото е повече" и живейте спокойно.

 Как да помогнем на повреден микробиом

 Ако микробиомът е повреден, тогава обикновено се уврежда и защитната бариера. Най-очевидните и чести симптоми са зачервяване, лющене, неприятно щипане на кожата при прилагане на каквито и да било средства (дори хидратиращ крем), поява на странни възпаления на необичайни места, стягане на кожата и т.н.

 Ако микробиомът ви е прецакан, не се плашете и не изпадайте в паника. Най-лесният начин е да оставите кожата си да се справи сама и да престанете да размазвате каквото и да е върху нея. Това ще прозвучи прекалено радикално за много хора, но е факт- по този начин ще помогнете на кожата да се възстанови. Но има и други начини, и тук идва пробиотичната грижа за кожата, която е толкова популярна през последните години. Логиката е простичка: ако "добрите" бактерии са умрели, тогава може да ги култивирате по някакъв начин. Това е идеята на пробиотичната козметика.


 Пробиотици

 Пробиотиците са живи бактерии. Тук е мястото на простата и ясна логика, която споменах преди малко: ако някои бактерии липсват на кожата, тогава можете просто да ги добавите и по този начин да изравните баланса. Това работи, има много данни в подкрепата му. Единственият проблем е, че е доста трудно да се вкара жива бактерия в крем. Живите бактерии са крехки и не оцеляват дълго в козметични продукти. Затова и няма много марки, които предлагат истинска пробиотична козметика.   

 Пребиотици

 По същество пребиотиците са това, с което се хранят бактериите и другите микроорганизми. На теория, ако искаме да отгледаме определена бактерия, можем да приложим веществата, които бактерията обича най-много върху кожата. Тези вещества са често срещани: всички видове аминокиселини, мастните киселини, компонентите на естествения хидратиращ фактор (NMF), растителни захари като ксилитол и рамноза, фрукто-олигозахаридите, инулин, бета-глюкан, глюкоманан и прочее. В общи линии, пребиотичните агенти, които биха могли да помогнат за балансиране на микробиома на кожата, включват вода, източник на въглерод (захари, напр. маноза), източник на азот (аминокиселини) и олигоелементи (калций, магнезий, манган, сяра, селен и др.). Що се отнася до грижата за кожата, лично според мен, пребиотиците може да са по-важни. Всъщност ефективността им не е толкова доказана, но никой не може ги нарече безполезни. Освен това пребиотиците са предимно овлажняващи съставки, които сами по себе си, извън микробиома, могат да бъдат изключително полезни, ако се използват правилно.

 Постбиотици

 Не е най-често срещаната дума в описанията на козметиката, но е най-популярната "микробиомна" съставка. Постбиотиците включват продукти на разграждането на бактериите: клетъчни мембрани и части от бактерии. Наричат ​​се още бактериални лизати. Често ги наричат ​​(и аз също ги наричах, докато не се информирах по-детайлно) пробиотици, но това е погрешно. Те не са живи, но имат достатъчно бактериални клетки, за да повлияят на микробиома. Разбира се, те не работят толкова ефективно, колкото живите бактерии, но данните показват, че са симпатични съставки. Най-популярният постбиотик е Bifida Ferment Lysate и се съобщава, че успокоява кожата. Трудно е да се намерят изследвания за други видове лизати, но всички те са в приблизително един и същи спектър: премахване на раздразнението и укрепване на защитната бариера. Тук е момента да засегна и прословутите ферменти. Основната предпоставка във ферментиралата козметика е, че ферментацията разгражда съставките на по-малки фрагменти, така че те са по-лесни за усвояване. Това, че кожата абсорбира по-лесно по-малките по размер съставки, е абсолютно вярно, но това върши работа само ако тези съставки не са били разбити до степен, в която вече не са активни. Няколко съставки (като женшена) могат да бъдат подобрени чрез ферментация, но като цяло няма нищо универсално полезно във ферментите в козметиката. В никакъв случай не твърдя, че няма полза от тях. Galactomyces Ferment Filtrate има симпатични ползи за кожата, Saccharomyces Lysate също, макар че една от основните му ползи е производството на бета-глюкан, който може да си набавите и самостоятелно. Повечето изследвания върху Bifida Ferment Lysate са направени от L'Oreal. Разбира се, те твърдят, че това е нещо чудотворно, коeто може да възстанови увредена ДНК, да направи магия с кожата ви и да върне часовника назад с трийсет години, което си е изхвърляне. Намерих само едно независимо проучване, което показва, че Bifida Ferment Lysate успокоява възпалението и намалява сухотата (1). За Lactobacillus Ferment Lysate има само едно in vivo проучване, в което са участвали 5 човека и резултата е намаляване на зачервяването, и пооправяне на кожната бариера. Но само в концентрация от 5% или по-висока.

 От всичко това, мога да сведа, че при ферментите основен е укрепващия фактор. Има някакво намаляване на възпалението, някакво намаляване на оксидативния стрес и някакви защитни функции. Не бих окачествила ферментите като измама, а и след като попаднах на маска за лице, съдържаща лайна на японско врабче (2), те ми се струват напълно изрядни. Ако харесвате продукт, който съдържа ферментирали съставки и смятате, че е от полза за кожата ви, ползвайте си го, макар че кожата ви може да извлече по-голяма полза от включването на ферментирали храни във вашата диета, отколкото от прилагането им върху кожата.

 Ако никога не сте използвали ферментирала козметика, имайте предвид, че може и да не се разберете с нея- ферментите не работят за всички- все пак, колкото и да е полезно киселото зеле, при някои хора, то предизвиква подуване на корема, а при някои дори мигрена (заради хистамина и тирамина). А ако сте с гъбично акне (маласезия), не посягайте в никакъв случай към ферменти- те само ще влошат положението. Това се отнася и за хората със себореен дерматит и пърхот.


 Заключение

 Няма много изследвания и доказателства за ползите на всичко, изброено до тук, но всички те показват обещаващи резултати. Единственият проблем е, че все още има прекалено много отворени въпроси. Не се знае колко дълго са в състояние да оцелеят пробиотиците след нанасянето им върху кожата, дали техните производни действат и не е ясно каква концентрация на пробиотици в кремовете е най-ефективна. Например крем с 5% Lactobacillus plantarum показва добри резултати, но с 1%- не. Не е ясно какви странични ефекти могат да се появят, кой може да ги използва и кой не. Не е ясно кои пробиотици или комбинации от пробиотици работят най-добре в различни случаи. Освен това пробиотиците се препоръчват само при леко до умерено акне. А и само пробиотиците не са решение. Най-добрият пробиотичен крем трябва да съдържа както пробиотици, така и пребиотици за оптимални резултати.

 Като цяло микробиомните съставки са хубави и показват добри резултати. Макар че, че най-добрият начин е да анализираш микробиома на определен човек и да подбереш съставките за него. Не е нужно да бързате да се снабдите с тези съставки, но трябва да ги имате предвид. Пробиотиците са чудесни, когато тези специфични пробиотици са в недостиг. Пребиотиците са полезни за хидратация сами по себе си, така че ги търсете в съставите. Постбиотиците показват добри резултати при раздразнена кожа и за възстановяване на защитната бариера, но изобщо не са удачни при гъбични заболявания, защото ги провокират. 

 Казано накратко: пробиотичните съставки не са задължително необходими при раздразнена кожа и увреден микробиом. Обикновените хидратиращи кремове плюс лечебни агенти обикновено са напълно достатъчни.

 Тайната на живота, вселената и всичко останало

 42, разбира се.

 Източници:

1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0625.2009.00932.x?systemMessage=Due+to+essential+maintenance%2C+access+to+Wiley+Online+Library+will+be+disrupted+on+Sunday%2C+19th+Dec+between+10%3A00-12%3A00+GMT
2. https://www.amazon.com/Uguisu-Poo-Fun-Illuminating-Mask/dp/B00DPF0LJW?ots=1&slotNum=1&imprToken=00bbea31-5aa2-5b52-a56&tag=curbedcom06-20&linkCode=w50
3. Чудесен текст за структурата на кожата с картинки: https://www.nature.com/articles/d41586-018-07429-3
4. Сравнително кратък и не сложен текст за микробиома: https://cosmeticsandtoiletries.texterity.com/cosmeticsandtoiletries/april_2018/MobilePagedReplica.action?ajs_aid=bfc8b49c-178f-4fe5-90c5-713db4585a2d&ajs_uid=3136C2788801F4M&pm=1&folio=37#pg40
5. По-сложен текст за микробиома: https://www.nature.com/articles/nrmicro.2017.157
6. Ролята на микробиома при различни кожни заболявания: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00005-018-0528-4
7. Кратко и просто ръководство за хранене от канадското правителство: https://food-guide.canada.ca/en/
8. За връзката между атопичната кожа и микробиома: https://www.cell.com/trends/microbiology/fulltext/S0966-842X(17)30257-3?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0966842X17302573%3Fshowall%3Dtrue
9. Всичко за пребиотиците: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/

Коментари

Популярни публикации