Slugging - любимият и евтин TikTok хак за страхотна кожа. Какво е това и подходящо ли е за вас?

 

 Всяка нова тенденция е добре забравена стара. Изглежда, че корейците са се вкопали в своите иновации за красота толкова дълбоко, че са се озовали в някое наше село при баба Пенка, която ги е посъветвала да си мажат лицето с вазелин през нощта. В случай, че сте пропуснали, новата тенденция, наречена slugging е точно това- хората се мажат с вазелин вечерта, лягат си, а на сутринта се възхищават на гладкото си, меко и сияйно (все още) лице. В skin care чата, в който обсъждаме какво ли не, вече насъбрахме колекция от брадати вицове с вазелин.

 Slugging-ът хидратира ли кожата?

 Краткият отговор? Да- особено ако имате суха или компрометирана кожа от разни лечения или възпалителни състояния като екзема. Но подобно на яденето на шоколад и скролването в Instagram, slugging-а е най-добре да се прави умерено, по-специално през нощите, когато не използвате активи в рутината си като ретиноиди или химически ексфолианти.

 Какво трябва да знаете, преди да го пробвате

 В основата си вазелинът е въглеводородна смес (неразтворима във вода), която създава филм върху кожата, който предотвратява изпаряването на водата и предпазва засегнатите области (следователно се използва в медицината за заздравяване на рани след изгаряния и порязвания). За суха и чувствителна кожа е добре, но да не забравяме, че според статистиката до 80% от населението на възраст от 12 до 25 години страда от акне, а след 25 годишна възраст- от 30 до 40%, а за хора с мазна кожа или такава с проблеми с акне, вазелинът може да влоши нещата. Той прави толкова плътен слой, че може да причини възпаления, като задържа мъртвите клетки на кожата и бактериите. Друг недостатък е мазната възглавница.

 Защо да се придържате към slugging само няколко вечери в седмицата?

 Защото вазелинът не хидратира, а задържа влагата в кожата, предотвратявайки трансепидермалната загуба на вода (TEWL), която се случва естествено. Допълнителното задържане на влага всъщност нарушава естествените функции на вашата бариера. Просто вазелина и минералното масло (също и ланолина) са нефизиологични липиди, които не могат да се интегрират в съществуващия ламеларен слой, така че просто покриват пространствата на извънклетъчната матрица, поради което TEWL намалява, но кожната бариера всъщност не е фиксирана. И по този начин те възпрепятстват механизмите за възстановяване на бариерата да прикрепят вътрешно образуваните ламеларни слоеве към съществуващите. Същевременно високата оклузия и високите нива на влажност намаляват разграждането на филагрин за NMF (eстествените хидратиращи фактори, които поддържат външния слой на кожата) и кожата се настройва така, че работи по-малко. Slugging-ът и силните оклузиви, които водят до 40% намаляване на TEWL, водят и до мацерация (размекване на тъканите, поради продължително излагане на влага)* и повишено бактериално съдържание в роговия слой. И изобщо използването на нефизиологични липиди причинява много бърз ефект на псевдо възстановяване (скок в намалената TEWL), но намалява след толкова малко време, че е по-добре да го ползвате в комбинация с готови формулировки с овлажнители, а не самостоятелно (това касае само slugging метода). Нощните маски са нещо такова, но не е препоръчително да се ползват ежедневно или прекалено често- просто не трябва да се позволява на кожата да свикне с тях, защото тя ще се адаптира и ще стане по-мързелива. Което не е необратимо, но просто е излишно да се занимавате с такива неща.

 Казано накратко: хора, силните оклузиви са чудесна опция за суха кожа! За комбинирана кожа може да ви дойдат малко тежички и не са ви чак толкова необходими. Ако харесвате slugging, не прекалявайте с него. Цунки на всички!

_________________________

 * Мацерация може да видите на пръстите си след баня, особено ако банята е била по-продължителна и с гореща вода или ако ръцете са били по-дълго с контакт с вода. В общи линии мацерацията е размекване на тъканите, което се случва от прекалено излагане на вода или други вещества- киселини или алкохол, например. Подсичането при бебетата е подобен случай. При тежка форма на мацерация влакната на съединителната тъкан се разтварят и компонентите на тъканта се разединяват. Принципно, мацерацията се оправя по-трудно от дехидратацията, защото кожата почти не се регенерира. Това е една причините някои дерматолози като доктор Зейн Обаги да не харесват и да не препоръчват хидратиращи кремове за редовна употреба.

Коментари

Популярни публикации