"нИ съм УмРЕла" както гласи бележката на Баба Вихронрав: нося ви последните #интересности от днес!
 
  Преди малко повече от пет години, след излизането на играта The Witcher 3: Wild Hunt, журналистът Артър Гис (Arthur Gies) пише обширна рецензия, в която фигурира абзац, в който той подчертава, че след 70 часа игра не срещнал нито един небял хуманоид, нито в Новиград, нито на Скелиге, нито в Оксенфурт, нито където и да било. След като забелязал този факт, той изпаднал в маниакално търсене да открие някой с различен цвят на кожата и така и не го намерил. Отзивът му събира стотици коментари, обсъждащи дали представители на негроидната раса трябва да присъстват във фентъзи света на "Вещерът".
 
  Криейтив директора на Warhorse Studios, Дан Варва (Daniel Vávra) решава, че е необходимо да отговори на журналиста и публикува следното: "Прочетох отзивът ви за The Witcher 3 и искам да попитам- наистина ли мислите, че европейците нямаме право на собствена история и културно наследство? Сериозно ли мислите, че всеки път, когато искаме да разкажем история за себе си, трябва да имплантираме други култури в историята, за да не изглеждаме расисти?".
 
  В отговор Гис отбелязва, че в играта вече присъстват други култури, включая препратки към викингите и немските култури. На което Варва учтиво му обяснил, че Полша граничи с Германия и споделя достъпа до Балтийско море със скандинавските страни. Но Гис не се дал толкова лесно, моментално написал "Искате да ми кажете, че на тази гигантска територия на Северна и Западна Европа не е имало небели хора? Мога да кажа категорично, че историческите данни ще ви докажат, че грешите".
 
  Въпреки абсолютната увереност на американския журналист, че в определен исторически период небели хора са бродили по територията на Полша, Варва имал търпението да му каже, че за периода 14-16 век в историческите документи са отбелязани точно 3 роби, като допълнил, че лично е изучавал исторически данни докато е разработвал игрите си. Тук ще отбележа, че Вавра е толкова вкопан в историческата точност, че заради нея в играта му Kingdom Come няма дракони, заклинания, нито домати или царевица, които са се появили в региона чак през 18 век (доматите и царевицата, не драконите).
 
  Изводът от тази история? Първо, ако се пишете воин на социалната справедливост, задължително бъдете компетентни. Компетентността означава да сте наясно с всичко и да имате непоклатими аргументи, и да не разчитате, че като хвърляте думи на вятъра, те ще станат крилати. Недейте да мрънкате и да се пишете жертви. Освен ако, разбира се, не искате да служите за присмех на околните. Второ, политическата коректност до голяма степен е цензура и не се различава особено от нацистите, изгарящи книги. Единственият начин да се справите с лоша идея е да предоставите по-добра идея, а не да я забранявате. Ако искате нещо различно, направете го сами. Естествено, това не е толкова лесно, колкото лаенето по някой друг, но кой е казал, че трябва да ви е лесно?
 
  И най-вече разберете какво означава "толерантност": толерантността е безразлично отношение, без пристрастия и без снизходителност. Това я различава от дискриминацията, която накърнява хората по най-различни основания. Не бъркайте толерантността с положителната дискриминация. Последната е предоставянето на привилегии за различни полове, раси и а-у, да не продължавам- може да се информирате сами.
 
  Айде, приятна вечер.

Коментари

Популярни публикации