Спагетииии

"Everything you see I owe to spaghetti."

Sophia Loren




 На първи април 1957 г., BBC излъчва триминутен репортаж за брането на спагети в южна Швейцария. Успехът на добрата реколта се дължал на меката зима и отсъствието на спагетения житоядец. Показани са снимки от традиционния фестивал, свързан със спагетобера, както и дискусия за това как да се развъждат спагетите, включително кои сортове дават оптимална дължина. Това е една от най-знаменитите и успешни първоаприлски шеги. Репортажът приключва с уверението на говорителя, че за тези, които обичат спагети, няма нищо по-хубаво от домашно отгледани спагети. Шегата придобива още по-голяма достоверност именно, когато популярният говорител Ричард Димбълби се появява като глас зад кадър.  Димбълби бил институция- ако той е казал нещо, значи то е абсолютната истина и именно този авторитет допринася шегата да получи такъв отклик. В предаването преди това бил излъчен репортаж за състезание по дегустация на вино, след което започнал репортажа за брането на спагети. Димбълби погледнал към камерата и без следа от усмивка казал: "А сега от виното към храната. Завършваме Панорама тази вечер със специален репортаж от Швейцарските Алпи". Репортажа бил пуснат, а след края му Димбълби се появил отново и казал: "Сега ви казваме приятна вечер, на този първи ден от април". Той натъртил на тази финална фраза, но въпреки това малко хора схванали намека. Пък и макаронените изделия не били част от кухнята на средностатистическия англичанин през петдесетте на миналия век: консервираните спагети в доматен сос били екзотичен деликатес.
Според оценките, репортажът е бил гледан от около 8 милиона души. Хиляди се обадили в редакцията на следващия ден, за да оспорят автентичността на репортажа (зрител от Бристол твърдял възмутено, че спагетите не растат вертикално, а израстват в хоризонтално положение), да уредят семейните си спорове (съпруга бил убеден, че спагетите растат на дърво, защото Димбълби го е казал, а съпругата била сигурна, че спагетите се правят от брашно и вода, но никой не можел да убеди другия), или да поискат допълнителна информация как да отгледат собствено спагетено дърво. Накрая преди да приключат с излъчванията си за деня, BBC направили официлно изявление, в което информирали зрителите за шегата, но въпреки това зрителските обаждания не намалели и телефонните оператори на BBC на въпроса как да си отгледаш собствено спагетено дърво, започнали да отговарят: "Сложете спагетена издънка в консерва с доматен сос и се надявайте на успех". Мистификацията на спагетените дървета впоследствие вдъхновява и австралийска телевизия да направи новина за сломените фермери, чиито неузрели спагети биват изядени от спагетения червей и са изправени пред финансов крах. NBC след 13 години отдава почит на спагетената реколта като споменава за ферма, в която отглеждат кисели краставички в градината си. Спагетените дървета инспирират дори хайку поети:

There's nothing like the
taste of home-grown spaghetti
picked fresh from the tree!

и

Spaghetti maiden
Might you someday stroke my hair
With the same stern love.

(от тук)

 Затова не е нужно да изпадам в излишни обяснения защо в днешното кулинарно предаване ще споделя една от любимите ми рецепти за спагети.
 Това ястие обикновено се нарича Aglio e Olio, което е традиционно италианско ястие от района на Абруцо. Гениалността на тази рецепта е не само в лесното и бързо приготвяне, а най-вече в уникалния вкус. За да го постигнете обаче не трябва да правите компромиси със зехтина и да ползвате класически спагети (не гарганели, фусили, ригатони или каквото ви хрумне, защото различните форми поемат соса по различен начин). Естествено, никой няма да ви се обиди ако го направите по свой начин и решите да ползвате канелони. Готвенето все пак е въпрос на импровизация и индивидуален възглед. Но после не дръжте мен отговорна.
 Като при всеки един творчески процес ще се нуждаете задължително от настроение, устременост и страст.Така че най-важното преди всичко е музиката, която трябва да ви вдъхнови и да служи за музикален фон докато вие свещенодействате около котлона.  Според Мураками (вж. "Хроника на птицата с пружина") идеалната музика за приготвяне на спагети е увертюрата на Росини към "Крадливата сврака". Но това също търпи импровизации според личния вкус. Аз като фен на Чайковски залагам на "Лешникотрошачката" и по специално на валса на цветята. Дори мисля да си направя тениска с надпис "Tchaikovsky Not Dead", но това е друга история, която ще обсъждам друг път. От личен опит мога да споделя, че и някои части на "Peer Gynt" на Григ също са много подходящи- може да опитате. И така. Нужни са ви:

Чайковски (или по ваш избор някой друг)
пакет спагети
100 мл студено пресован зехтин
7-8 скилидки чесън
1-2 люти червени чушлета (или 1/2 к.л. лют едро смлян червен пипер)
магданоз
настъргано сирене пекорино или пармезан




 Сварявате спагетите ал денте, междувременно загрейте зехтина (, но не силно) и леко запържете чесъна. Добавете нарязаните чушлета и накрая метнете спагетите, поразбъркайте ги известно време и махнете всичко от огъня. Сервирайте веднага. За магданоза и пекориното мненията се раздвояват, но аз ги слагам- въпрос на лични предпочитания. Но и без тях става изключително вкусно. Приятен апетит и честит Първи април (с два дни закъснение),










Коментари

Популярни публикации