Не, няма да коментирам Нургюл Салимова, въпреки че последните дни почти всички станаха гросмайстори, обясняват се, възмущават се и лалат какво ли не. Аз няма да обсъждам нищо за това, просто защото не съм компетентна- нито с шаха като спорт, нито с нашата федерация, нито съм наясно със самата Нургюл Салимова и кариерата ѝ (разбира се, стискам ѝ палци и ѝ пожелавам успех най-искрено).
 
  Това, което ще коментирам е, че покрай всички постове, които се изсипаха за нея, винаги се намираше някой, който да изтропа коментар отдолу, свеждащ се до "БИХ" и акцентиране на това как изглежда двайсетгодишното момиче.
 
  Бих искала да мога да кажа, че тези пичове, които врещят "БИХ" под различни форми, са просто едно топче, което виси от задника на неизвестността, но не мога. Сред тях има дори мои приятели, които харесвам. И очевидно както те, така и много други, не смятат това за обидно, а дори за положително и забавно.
 
  Защо това НЕ е положително и забавно, ще ме попитате?
 
  Защото, пичове, това е част от същата култура, срещу която ходихте на протест пред Съдебната палата миналия месец и изобщо не преувеличавам като го казвам.
 
  Това, което Нургюл Салимова прави е да играе шах и по ред причини го прави публично. Вие обаче с тъпото си "БИХ" успяхте да я сведете до нещо, което е просто за изчукване. Като се има предвид, че вие ​​директно я дехуманизирате, като се отнасяте към нея по този начин, наистина ли смятате, че вашите коментари и подсвирквания са ласкави, забавни или окуражаващи?
 
  О, знам какво ще отговорите. Не го мислите така. И освен това, вие уважавате жените и не можете да разберете защо са толкова отбранителни, когато се опитвате да ги заговорите в кафенето или на улицата.
 
  Вие сте едно от добрите момчета. Не се опитвате да я обективизирате. Аха.
 
  Обаче помислете върху това: слагаме обективизирането настрани, защото може би наистина си вярвате, че няма нищо лошо в това да потвърдите своята привлекателност, когато с усмивка викате "БИХ" или казвате на колежка да се усмихне, или подсвирквате след непозната жена, или я зяпате втренчено, или се опитвате да я заговорите, но вие не сте първият непознат мъж, който се е опитал да прави тия неща с нея, пичове.
 
  Само защото може да имате невинни намерения, не означава, че модел на поведение, който е заплашителен, унизителен, снизходителен и просто наистина отвратителен, е окей.
Да, знам, никога не сте искали да плашите жените така. Съчувствам ви, но вашите лични намерения нямат никакво значение в случая. На челото ви не пише, че сте различен от всички други мъже, които са тормозили и заплашвали жени. Просто не става така, момчета.
Разбирам и защо смятате, че това е несправедливо, но е доста по-малко несправедливо, отколкото жените да живеят в свят, в който всеки път, когато излязат от вкъщи, те приемат високо ниво на риск от тормоз и друго насилие.
 
  Сигурно ще ме питате "Жените не могат ли просто да приемат комплимент" ?
 
  Всъщност жените могат да приемат комплименти. Всички обичат комплименти. Жените обаче вероятно не искат коментари за тях от напълно непознати като вас и мен. Тогава коментарите преминават от комплименти към тормоз. Защото това не е комплимент. Това не кара жените да се чувстват по-добре за себе си. Коментарът "БИХ" и подобните нему, не са свързани с това, че вие показвате на жените, че са сексуално желани. Тези коментари и поведение са свързани с доминиране над жените, с вграденото чувство за право, което вие изпитвате към телата и вниманието на жените. Става въпрос за мисленето, че жените в общественото пространство са там за вашето забавление и удоволствие.
 
  Това е форма на насилие срещу жените, пичове, която лесно може да прерасне във физическо и сексуално такова.
 
  Защото работата е следната: мъжете и жените, които намират хората от другия пол за привлекателни, може да искат да им кажат това. И това е нещо хубаво. Но намерението зад комплимента може да бъде проблематично. Когато човекът се чувства в правото си сексуалното му желание да бъде реципрочно или има други мотиви, това нарушава границите на другия човек и става страховито- или поне адски, адски неудобно.
 
  Тялото и външния вид на Нургюл Салимова, както и на всяка друга жена, не съществуват за ваша преценка и хумор, сатира и забава.
 
  Аз съм убедена, че под този текст ще се появи поредния мъж, който за ПОРЕДЕН път да ми каже, че мъжете просто искат да ни накарат да се "чувстваме добре". Ще настоява отново и отново, че всъщност това ни харесва или че всъщност сме твърде чувствителни, щото сме в ПМС, или че бихме искали мъжете да са по-настъпателни, или че феминизмът ни е съсипал. Ще ми обяснява всички тия шитни, без да се замисля, че никога не става въпрос за това как жените се чувстват от това. Винаги е било за това как мъжете се чувстват.
 
  Така че ако сте възрастен, зрял индивид, ваша отговорност е да се забавлявате и да управлявате собствените си емоции- надявам се с помощта на приятели и семейството ви. Не е отговорност на случайни жени, които не познавате, да ви забавляват или да ви се усмихват по команда, или да ви дават от времето си.
 
  Страхотно е, ако намирате една жена за привлекателна и искате да я уведомите за това, но има правилен и грешен начин да го направите.
  За да ви помогна да се ориентирате в тази социална одисея на общуването с жени, ви подарявам малък тест, който да използвате при нужда:
 
Въпрос №1: Познавате ли тази жена?
Въпрос №2: Тази жена познава ли ви?
Въпрос №3: Ако се познавате, тази жена директно ли ви е искала мнение за това как изглежда или какво прави?
 
  Ако сте отговорили с "не" на някой от горните въпроси, тогава споделянето на вашето непоискано мнение с жена или за нея, не е удачно.
 
  Без знанието как ще бъде приет вашият коментар е невъзможно да знаете как ще реагира другият човек. Следователно неговото благосъстояние не е ваша основна грижа. Актът сам по себе си е неуважителен, защото дава приоритет на вашите собствени нужди и желания пред тези на другия човек.
 
  Още повече вие не определяте какво е "комплимент" или "тормоз" към друго лице. Кой може да реши кога направено изявление е комплимент или тормоз? Човекът, който получава изявлението, е този, който определя дали то е обидно за него или не. Вие не можете да прецените, че подтикването за усмивка е повече или по-малко обидно от твърдение за която и да е друга част от човешкото тяло. Не можете да решавате дали да поканите някого на бар е повече или по-малко обидно, отколкото да поканите някого в спалнята си.
 
  Просто спрете да участвате в тая схема. И ако видите друг мъж да прави тези неща, го спрете, за да не мисли, че това е социално приемливо. Уважавайте жените наистина.

Коментари

Популярни публикации