"Самите богове" на Айзък Азимов: където учените са тъпаци, а извънземните мастурбират

cover project by me

 Кратко резюме: паралелни вселени с различни физически закони, три истории, които съвсем спокойно могат да бъдат прочетени отделно и същевременно абсолютно свързани, без плоски клишета, без супермени и суперзлодеи, неизчерпаем източник на енергия и осъзнаването, че безплатно сирене има само в капана. Главните герои правят откритие, което ще промени света. Или поне галактиката, в която се намираме. А може и вселената.
 Интересни факти: наименованията на трите части идват от мисълта на Шилер "Против глупостта и самите богове напразно се борят", а имената на съществата от паравселената- Один, Дюа и Трит, Азимов взема от руския език, като леко променя цифрите едно, две и три. Някъде Азимов бил казал, че за секса при извънземните- сливането (melting в оригинала), се е вдъхновил от пасаж на "Изгубеният рай" от Джон Милтън, от края на книга VIII, където Адам пита архангел Гавраил дали ангелите правят секс:

To whom the Angel, with a smile that glowed
Celestial rosy-red, Love's proper hue,
Answered:—“Let it suffice thee that thou know'st
Us happy, and without Love no happiness.
Whatever pure thou in the body enjoy'st
(And pure thou wert created) we enjoy
In eminence, and obstacle find none
Of membrane, joint, or limb, exclusive bars.
Easier than air with air, if Spirits embrace,
Total they mix, union of pure with pure
Desiring, nor restrained conveyance need
As flesh to mix with flesh, or soul with soul.

 Не знам доколко е вярна тази информация, според мен най-накрая някой е направил забележка на Азимов, че никъде в книгите си не пише за секс, и Азимов си е казал:"Ха! Ще им покажа аз! Ще напиша книга, в която всичко е за секса! И не просто ще покажа секс! Ще има и тройка! От извънземни с три пола! И накрая три вселени ще правят секс една с друга! Толкова секс достатъчно ли ви е, а?!?"

п.с.
 Книгата е страхотна, разбира се.

Коментари

Популярни публикации