Трябва ли да се ползва слънцезащита през зимата?

 

 

 На въпроса дали слънцезащитата е необходима и през зимата, всеки слънцезащитен джедай като мен, ще ви отговори с "да", което е краткия отговор. Той е положителен поради факта, че принципно UVA лъчите ги има постоянно, както и минават през стъкло, например. Също и защото навика да ползваш слънцезащита е хубаво нещо- още повече касае не само красотата, а най-вече здравето на кожата.

 Дългият отговор обаче е следният: не е задължително да използвате слънцезащита през зимата, именно защото UV индексът не зависи от това дали е слънчево или не- той измерва интензивността на UV лъчите. А те ако са с висока интензивност, влияят дори при напълно облачно време. UV индексът се изчислява спрямо издигането и разстоянието на слънцето , стратосферния озон, повърхностното албедо и прочее, като всички те влияят върху количеството UV лъчение, но така или иначе през зимата слънцето е най-отдалечено от северното полукълбо и лъчите му падат под много малък ъгъл спрямо земната повърхност, като това води до разпръскването им (през лятото те падат почти вертикално). В общи линии периода от ноември до февруари е с нисък UV индекс, в повечето дни е около 2. Всички дерматолози, включително Австралийският съвет по рака, препоръчват слънцезащита да се използва, когато UV индекса е 3 или повече.

 Най-лесно е  да следите UV индекса- има приложения за телефон, както и сайтове. Ако той е под 3 не е нужно да слагате слънцезащита. Иначе при висок UV индекс най-добре е да се носи слънцезащита и на закрито. Ако не излизаш дори не е необходимо да я подновяваш, един път на ден е достатъчно. Подновяването е задължително ако излизате навън и ако стоите на директно слънце. Аз лично съм със слънцезащита постоянно, вече ми е навик, но през зимата наистина може да я пропуснете.

  Ако се притеснявате, че изчисляването на UV индекса в приложението или сайта не е ефективно, ще ви успокоя, че дори дадено приложение да изчислява UV индекса чрез компютърен модел, допустимата грешка е с много минимална разлика.
 
  Така че, в студените месеци, не се притеснявайте от това, че не сте подновили слънцезащитния си крем, нанесли сте малко от него или решите да го пропуснете. Аз съм изкарвала цяла зима със SPF 20, което можеше и да не го правя, но в това отношение последователността ми е стриктна. Преценете си сами.

Коментари

Популярни публикации