Веган масло (рецепта и философствания върху думите, които използваме)

 

 

 Имената, които даваме на различни храни, са просто приблизителни сведения. За мен картофените кюфтета са кюфтета, а не топки, ядковото мляко е мляко, както за някои безалкохолната бира е бира, и, честно, аз изобщо не съм развълнувана от факта, че веган бекона се нарича "бекон". Но има хора, които ужасно много се дразнят от това. От едната страна са някои всеядни, които недоумяват от какъв зор човек, който не яде месо, ще иска да яде негови заместители, а от другата са по-радикалните вегани, които считат, че употребата на подобни термини не отговаря на веган етиката. Всъщност в ЕС отдавна има законови изисквания за това и по магазините няма да видите "соево мляко", а "соева напитка"- думите "мляко", "сирене" и "кисело мляко" трябва да се прилагат само до храни, които идват от "млечни секрети" (не се шегувам). Европейските разпоредби за храните изискват етикирането да не е подвеждащо за основния състав на храната и няма значение, че всъщност думата "кюфте" произлиза от персийската дума "смилам", а шницел от немското "парче" и ядковото мляко се е наричало мляко още в Средновековието. Не знам какво следва от това. Може би трябва да се измисли ново име на хот-дога и на блъди мерито- тези наименования сигурно могат да нарушат нечии културни традиции и да объркат потребителите за хранителните им ползи.

 На хората, които се чудят защо някой ще иска заместител на храна от животински произход, бих отговорила, че да спреш да ядеш животински продукти не се случва само, защото не харесваш месото. Хората престават да ядат животински продукти и по здравословни причини (страдащи от подагра, някои форми на бъбречни заболявания и т.н.), по етични причини, по екологични причини, и доста малко вегани и вегетарианци са спрели яденето на месни неща, просто защото не им е харесвал вкуса. Във вкуса на месото няма нищо морално погрешно. Яденето на подобие на нещо, не е същото като яденето на самото нещо. Готова съм да се обзаложа, че ако сте на детски рожден ден и изядете парче от тортата еднорог, тя няма да има вкус на митично създание с рог на главата. А ако толкова обичате вкуса на месото, защо си играете да го преобразявате така, че да не прилича месо и не го ядете сурово? Сигурна съм, че не си въобразявате, че месото прилича на наденица, кебапчета или луканка. Това се нарича обработка.

 На по-радикалните вегани бих отговорила с "Това ли ви е проблема, по дяволите?!". Никога не критикувам какво си слага някой в чинията и мисля, че е отвратително да се нахвърляш над някой, защото яде пилешка пържола или бургер Beyond Meat. Вие или аз можем да не се съгласим с някоя причините, заради които този някой го прави, но въпросът, който ме терзае, е "защо някой трябва да се интересува от това?". Това, което някой друг избира да яде или не, няма абсолютно никакво влияние върху мен, освен ако не притежавам контролния пакет акции в хранителна компания. Така че, ако някой иска да яде или да избягва някаква конкретна храна, не се сещам за каквато и да е причина, поради която това трябва да ме засяга. Понякога ям зрънчо с течен шоколад и кисели краставички направо от буркана. Повечето хора могат да мислят, че това е доста необичайно, но какво от това? Не им го пъхам в устата, така че това не е техният избор за това какво влиза там. А на всички, които толкова се побъркват от употребата на определени думи и им идва отвътре да се занимават с безсмислена лингвистична гимнастика, ще им напомня, че през 2014 г. Hellmann's заведе дело срещу безяйчна майонеза, наречена Just Mayo, като основното твърдение беше "че краде пазарен дял" и "mayo" може да е само продукт, който съдържа яйца. Случаят се уреди. Hellmann's сега продава собствена майонеза без яйца. Вкусна е.

 Много по-дразнеща е популярната тенденция с погрешното изписване: като Coconut Mylk и все по-нелепите суперлативи за бургери като Impossible, Incredible или Beyond. Не знам защо трябва веганите да се инфатилизират толкова. Но както и да е, няма да задълбавам излишно в тази тема. Исках само да кажа, че ако някой има претенции относно това, че използвам думата "масло" в рецептата, може да ги изпрати на арменския поп. Казах каквото мислех, сега преминавам към основното. 

  Хранително, основните разлики между растителното и обикновеното масло са, че маслото на растителна основа е без холестерол, обикновено с по-ниско съдържание на наситени мазнини и по-високо на по-здравословните мононенаситени и полиненаситени мазнини. И все пак, докато маслото на растителна основа съдържа по-здравословен профил на мастните киселини, то е също толкова калорично, колкото обикновеното масло. Това веган масло може да е добра алтернатива на маслото за хора, които имат непоносимост към лактоза или имат алергия към млечни продукти. И тъй като маслото е веган, то е подходящо и за тези с алергия към яйца, риба или черупчести мекотели.

 Веган маслото съдържа прости съставки и не съдържа транс-мазнини, хидрогенирани масла, добавки и консерванти, така че в това отношение има по-добри съставки от повечето веган-масла, които може да закупите в магазин. Въпреки това то все още е много богато на мазнини и калории, така че както всички масла, трябва да се яде пестеливо.

 Необходими инструменти:

 Имате нужда само от бъркалка и купа. Миксер- по желание и възможност.

 Необходими продукти:

 1 ч.ч. рафинирано кокосово масло (означено е и като "неароматизирано", ако ползвате нерафинирано ще ви смърди на кокос)- трябва да е със стайна температура, не горещо.
 1/2 ч.ч. растително мляко (каквото имате, но да не е подсладено)
 1/4 ч.ч. слънчогледово олио
 1 ч.л. ябълков оцет
 1 ч.л. сол
 2 ч.л. хранителна мая (това не е задължителна съставка, тя добавя типичния леко кисел сиренен вкус, ако нямате хранителна мая, просто сложете 2 ч.л. оцет)
 щипка куркума (също не е задължителна, това е само ако искате жълт цвят на сместа)

 Приготвяне:

 1. В купа разбийте всички съставки: разтопеното кокосово масло,
 2. слънчогледовото масло,
 3. растителното мляко,
 4. солта и
 5. хранителната мая,
 6. докато не се получи хомогенна смес.
 7. Приберете в хладилника за около 10- 15 минути, докато стегне малко. След това, като използвате миксер, разбийте леко втвърденото масло за около 2 минути. Ще стане супер пухкаво.
 8. Прехвърлете в съд, който сте избрали, загладете горната част и го напъхайте пак в хладилника.
 9. Използвайте го както обикновеното масло.

 Знам, че много хора обичат да използват пасатори или блендери, за да правят масло на растителна основа, но изобщо не намирам това за необходимо. Освен това използването на миксер (ръчен или на стойка) в стъпка 7 е много по-ефективно от използването на пасатор, когато става въпрос за вкарване на въздух в маслото, което ще му придаде пухкавост.
 Да, току-що казах, че сместа от кокосовото масло и всичко останало, ще стане по-кремообразна като я разбъркате с миксер, когато е охладена. Но имам още един трик в ръкава: ако искате още по-кремообразно масло, заменете малка част от кокосовото масло с кокосова сметана. Не препоръчвам да замените повече от 1/3, защото ще стане прекалено.

 Веган маслото има ли вкус на истинско масло?

 Бих искала да кажа, че да, веган маслото има вкус точно като обикновеното краве масло и няма да можете да усетите разликата. Но честно казано, това би било като да кажа, че не можете да усетите разликата между спагети от тиквички и обикновена паста- ще е малко пресилено. Така че, не, веган маслото няма вкус точно като обикновеното масло. Както обикновеното масло получава вкуса си от млечната мазнина и млечните твърди вещества в него, така веган маслото получава вкуса си от използваните масла. Но това веган масло е вкусно, кремообразно и е по-скоро прекрасно. И в крайна сметка това е всичко, което наистина има значение така или иначе.

 Може да ползвате веган маслото, където си искате. Няколко идеи:

- на хляб или препечен хляб
- в картофено пюре
- върху печени картофи или картофи на пара
- върху пуканки
- в тесто за сладкиши
- върху задушени зеленчуци
- във веган маслен крем
- при готвене на палачинки

 От мен "ура", защото най-накрая добавих рецепта тук (а какво е лайфстайл блог без рецепти- едно нищо), а на вас- приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации