След колко време има резултат при козметиката и кожата привиква ли с кремовете?

   

 Сигурна съм, че и преди ви се е случвало да откриете фантастичен продукт-чудо сред вашите импулсни покупки, който отговаря или надхвърля всичките ви очаквания. И вие решавате, че от сега нататък той е вашият свещен граал. Кожата ви е толкова красива, рееща се върху розов облак от блаженство, с проблясващи сърчица наоколо и летящи пухкави котенца. Заявявате, че вие и този продукт ще останете заедно завинаги, в богатство и бедност, и докато смъртта ви раздели, обединени от свещените връзки на красотата... и един ден осъзнавате, че всичко е изчезнало. Няма розов облак, няма сърчица. И котенцата са излетели извън полезрението ви.

 Другият вариант е да сте купили свещения граал на някой друг или да сте се доверили на описанието му, в което се твърди, че съдържа магически овлажняващи агенти и антиоксиданти, с чиято помощ ще увеличите влагата в епидермалните клетки, кожата ви ще се изглади, подмлади и регенерира, а вие ще заприличате на Дисни принцеса. Започвате да се мажете с него и с нетърпение се наблюдавате всеки ден в огледалото за очакваното вълшебство, но то някак си ви пропуска.
 Какво се случва и в двата случая?

 Първо, не забравяйте, че лишената, пренебрегвана кожа реагира на нутриенти повече, отколкото кожата в добра форма.

 Ако се грижите за кожата си отдавна, трудно ще видите драстични разлики, за разлика от начинаещите skin care джънкита.

 Също имайте предвид, че вашата кожа е развиващ се орган.

 Това не е просто неизменен, безжизнен слой. Кожата ви е жив орган, който се развива с течение на времето и нуждите му могат да се променят с ритъма на живота или с климата. Овлажнител, който използвате през лятото, може да не е достатъчен през зимата. Кожата ви също може да бъде повлияна от вашата диета, или от прием на хранителни добавки, или от орални контрацептиви. А когато хормоните ви купонясват, кожата ви обикновено е поканена, така че бъдете подготвени за махмурлука ѝ.

 Кожата ви е свикнала с продукта, бла-бла-бла, допълнете останалото.

 Това е най-честия отговор, който обикновено получавате ако питате някой консултант, познат или в някоя ФБ група. В някои козметични магазини и аптеки дори може да настояват много убедително, че не можете да ползвате едни и същи продукти през цялото време, защото ако го направите, кожата ви привикне и ще видите резултати на кукуво лято. Този отговор може да бъде оправдан до известна степен, но изглежда прекалено елементарно и твърде мейнстрийм за моя вкус. Просто защото този аргумент за привикване на кожата се използва най-вече за увеличаване на продажбите.

 "Започнах да се мажа с много як крем, правя го вече цяла седмица, но не се случва нищо"

 Ако очаквате да се намажете с крем и да видите веднага някаква промяна или поне на другия ден, ще ви разочаровам. Единствените козметични продукти, от които може да се види веднага резултат, са маските (в някаква степен), киселините и почистващите средства. Всичко друго изисква време заради нормалния период на десквамация на кожата (вградената ексфолиация на клетките), която по принцип е около месец, но с течение на годините този период се удължава (след 40-годишна възраст може да стигне 60 дни). Така че, за да видите резултат, ще трябва да ползвате даден продукт минимум месец-два. Но това също не е категорично, защото на някои активни съставки им трябва повече време- на резултатите от ретинола, например, в повечето случаи им трябват 3 месеца. В общи линии, както се вика, грижите за кожата са маратон, а не спринт.

 Също трябва да си преразгледате очакванията. Не се подлъгвайте по рекламните анонси на козметиката, защото те са преувеличени и подвеждащи. В повечето случаи хидратиращия крем просто ще хидратира- което изобщо не е лошо нещо, разбира се, сама по себе си добрата хидратация може да помогне с намаляването на дълбочината на бръчките, например. Но единствената съставка, която има реален анти-ейдж ефект е ретинола. Което не означава, че другите съставки не действат, напротив, те действат, но за различни неща.

 Става ли неефективна козметиката?

 Относно това, че нещо спира да работи: по-скоро не спира, а ние не съзнаваме, че кожата има граници, до които може да се промени. Промените няма как да продължават постоянно. Просто в един момент нещо си е свършило работата, ти трябва просто да го поддържаш, но ние очакваме да продължи, особено ако сме видели някаква промяна. Това е заради перцепцията, която се явява като проблем със субективните оценки, базирани на стандарти, които може да се променят. Затова като ви види някой познат и възкликне колко добре изглежда кожата ви, вас ви обзема недоумение "За какво говори тоя? Моята кожа? Какво за нея?". Само че този познат може да направи нещо, което вие не можете- да ви види със свеж поглед. Той не е свикнал да зяпа ежедневно в огледалото, не-отбелязвайки дребни подобрения, които се натрупват във времето и които са ви дали добрата кожа, която вие вече не забелязвате.

 При ретиноидите има привикване на кожата, но то е свързано с това, че кожата се адаптира към тях и след това започва да показва резултати. Искам да подчертая, че тук нямам предвид лекарствени средства, при някои от тях има привикване. При някои лечебни продукти за коса също се случва, но там не съм много компетентна и няма как да ги коментирам. Но по принцип всяка десенсибилизация (привикване) се оправя след като спреш да приемаш даденото вещество за известно време и след това по-малките дози отново ще бъдат толкова силни.  Десенсибилизацията от психеделични лекарства, например, се рестартира почти от нулата след почивка от седмица. Много са малко веществата, към които се развива дългосрочно привикване и те са свързани с унищожаването на мозъчни клетки като амфетамините, а в козметиката просто няма такива неща.

 Както козметиката може да ви даде положителни резултати, така може да ви даде и отрицателни. Съвсем лесно постижимо е да си прецакаш кожата със свръхексфолиация, да ти се запушат порите от някой прекалено богат крем или да прекалиш с хидратацията. Да, последното също е възможно, макар че не е толкова лесно- чрез прекалената хидратация може да постигнете някаква степен на мацерация (терминът за омекотяване и разграждане на кожата в резултат на продължително излагане на влага- може да го видите нагледно на сбръчканите възглавнички на пръстите си след гореща баня), която предотвратява естестествената ексфолиация на клетките. Просто чрез непрекъсното свръховлажняване, по-дълбокият слой на кожата, отговорен за нейното обновяване, не получава сигнал за сухота и не произвежда нови клетки. Това е една от причините да се говори, че има привикване към балсамите за устни: при тях този процес се случва бързо, ако прекалявате с мазането им. С това не искам да ви плаша, а да ви кажа, че на първо място трябва да знаете какъв тип кожа имате и какви резултати искате. Както и че не трябва да прекалявате с нищо. Златната среда е най-добрия стандарт.

 Аз съм видяла резултат от много козметични продукти. И винаги препоръчвам такива, които са работили при мен. Но и аз съм наясно кое какво е и какво да очаквам от него, както и се придържам към реалистични очаквания. Не мога да съм сигурна във формулировката на даден продукт и как комбинацията от всичко ще се отрази (или не) на кожата ми, но в това няма как да е сигурен никой и просто трябва да се тества.

 Затова се наслаждавайте да пробвате различни неща и бъдете наясно, че най-големия позитив в skin care манията, след ползите за кожата, е това, че се научавате на търпение, което е форма на действие, а човек, овладял търпението, владее всичко останало. Всички неща са трудни, преди да станат лесни. Ваша Паула Кухеля. 😄

 Чакай, чакай, а за нещата на картинката няма ли да кажеш нещо?!

 Добре, де. Ще кажа сбито впечатленията си от тях, макар че отзивите ми за тях са от март месец:

 Bubble foaming facial cleansing towelettes на Purederm са кърпички за почистване с балончета, сухи са и се разпенват като ги намокриш. С основни съставки от ориз, патладжан и захарна тръстика, и се води, че имат действие 3 в 1: почистване, ексфолиране и овлажняване. Удобни са за употреба и наистина почистват. Не бих ги ползвала за ежедневна употреба, но за пътуване или непредвидени обстоятелства са идеални.

 Nivea Cleansing Oil Soothing Grape Seed е почистващо масло, което е сравнително скорошен продукт и някакъв нивейски еквивалент на корейските почистващи масла. Не смятах да го пробвам, защото основната съставка е минерално масло, което избягвам по напълно субективни причини. Но накрая любопитството ми надделя и реших да рискувам. Отврат, хора. Може би ако никога не си използвал друго почистващо масло, това ще ти допадне, но за съжаление аз ползвам такива от достатъчно дълго време. Емулгирането му е под всякаква критика, а усещането след измиване ми беше гадно. Но! Има много хора, които го харесват, така че не се водете от моето мнение. 

 Маската Golden Milk на Balea има приятен състав за разлика от повечето маски на марката- бадемово масло, глицерин, пантенол, екстракт от куркума, екстракт от зърнастец, слънчогледово масло, витамин Е и екстракт от розмарин. Определено върши работа. Бих я пробвала пак, но като се има предвид, че е лимитирана серия, надали ще се срещнем отново с тази маска.

 Пилинг гелът с охлювен филтрат на Revuele не ме впечатли особено. Забележката ми към състава е, че феноксиетанола и парфюма са преди всички готини съставки- охлювите, хиалуроновата киселина, алантоина, колагена, гликоловата и млечната киселина, ретинил палмитата и витамин Е, което означава просто скапан резултат. Или просто почти никакъв.

Коментари

Популярни публикации