Хидратиращ крем и мицеларна вода Back to Balance на Snowborn Skin

 

 Точно когато си мислите, че сте приключили beauty режима си, вкарвайки всичко възможно в него и се чувствате като някакъв триумфиращ skincare джедай, изскача някаква нова тенденция и изведнъж се оказвате върнати до статуса на начинаещ, и по-объркани от всякога. Гадно, а? Затова, докато ви замерват с думи като "микробиом", "пробиотична грижа", "пребиотици" и прочее, аз се възползвах от възможността да намаля излишния шум като публикувах цели два поста по темата: част 1 и част 2. Ако не сте ги чели, хвърлете им по едно око.
 Що се отнася до писането за уелнес, козметика и а-у, има теми, които са яки (иновативни техники за емулсии, нови обещаващи съставки) и теми, които не са чак толкова яки (телесни функции, месечен цикъл). Здравето на червата със сигурност попада в последната категория. Така че като цяло, най-вероятно, надали мислите или обсъждате често точно това. И когато в радара ви са започнали да изскачат пробиотични козметични продукти, не сте им обърнали особено внимание. Все пак има много по-екзотично звучащи съставки като бакучиол и масло от облепиха, с които да се занимавате. Но аз продължавам да правя това трудно за игнориране. Вероятно сте прекарали целия си живот с бактериите, но най-вече с намерението да се отървете от тях. Помислете за измиването на ръцете, кихането в лакътя и преминаването през десетки дезинфектанти и антибактериални неща. Затова изглежда доста неинтуитивно, че размазването на бактерии по лицето ви всъщност може да помогне на кожата. Звучи доста налудничаво. Но има резон в това: няма да обяснявам защо, прочетете част 1. Про-, пре- и постбиотиците помагат на кожата по три ключови начина. Първо, действат като щит, предотвратявайки предизвикването на имунна реакция от патогените. Второ, произвеждат естествени антибиотици, наречени антимикробни пептиди, които се борят с лошите бактерии. И накрая, те повишават функциалността на кожата при справяне с външните увреждащи фактори, включително свободните радикали, слънчевото увреждане и замърсяването. Всичко това помага за намаляване на възпалението и предотвратява преждевременното стареене. Но! Да не забравяме, че кожата- погледната отвън и следователно отворена за естетически контрол- често се разглежда като средство за постигане на целта. Ако просто изсветля пигментните си петна, ще бъда доволна от кожата си, може да си кажете пред огледалото. Или, след като изчистя акнето си, ще се почувствам по-добре в кожата си и ако изгладя тези бръчки, ще изглеждам по-добре, и така нататък.

 Сега, няма нищо лошо в това да се грижим за кожата си- всички го правим под някаква форма и винаги има полза да се чувстваме по-уверени в себе си. Когато обаче разглеждаме кожата си като естетическа същност, забравяме за предназначението ѝ като орган. Като най-големият и видим орган, кожата не само дава улики за случващото се под повърхността, но е и първата линия за защита на организма срещу инфекции, стресови фактори и загуба на разни важни вещества, и вода. Кожният микробиом е в постоянно взаимодействие с околната среда и работи в подкрепа на нашето здраве и благополучие. Но в сегашната ни среда, до голяма степен дефинирана от хиперстерилизация, важността на микробиома е още по-подчертана: ние се нуждаем от здравословен набор от разнообразни микроорганизми повече от всякога- и въпреки това, все повече го излагаме на риск. Защото мръсната истина зад здравия микробиом е, че здравата кожа е всичко друго, но не и скърцащо чиста. Всичко това се проявява в нашата кожа: изследванията показват, че възпалителните състояния на кожата се увеличават (1) и изследователите свързват това с нашите отслабени микробиоми. Едно изследване установи, че хората с маркери на чувствителна кожа имат драстично по-малко биологично разнообразие в своята кожна флора (2) от тези, чиято кожа е по-устойчива. Друг публикуван материал констатира, че розацеята е свързана с дисбаланс на бактериите в кожата (3). И накрая, няколко скорошни проучвания, показват, че екземата и нашият биом са дълбоко свързани (4). Затова започнете да третирате кожата си като бариера- тази ѝ функция ще бъде и трябва да бъде на първо място. И никога не забравяйте, че всичко има последствия.

 За по-голяма яснота, ще идентифицираме три ъгъла към микробиома:

 - пробиотик- добавяне на "добри" бактерии
 - пребиотик- хранене на "добри" бактерии. Пребиотиците са вид фибри, които служат за храна на пробиотиците
 - постбиотик- добавяне на странични продукти от бактерии. Постбиотиците са разтворими фактори (продукти или метаболитни странични продукти), секретирани от живи бактерии или освободени след бактериален лизис, като ензими, пептиди, тейхоеви киселини, получени от пептидогликан муропептиди, полизахариди, протеини на клетъчната повърхност и органични киселини.

 Микробиомната козметика може да помогне на всички видове кожа, но е особено полезна за хората с хронично възпаление (като акне или розацея). Козметиката, насочена към микробиома е нова тенденция и тепърва ще се развива, но определено заслужава вниманието ви. Ако не друго, голяма част от хората не даваме достатъчно уважение на кожата си за невероятно ефективната, изключително сложна защитна работа, която прави за нас и да бъдем малко по-мили към себе си и да ѝ покажем някаква благодарност ще е огромен плюс. Отличен вариант за това са тези два продукта на Snowborn Skin.

 Какво представлява:

 Snowborn Skin е българска марка, чиято козметика е насочена към пробиотичната грижа за естествен баланс на кожата, с много приятни формули, тествани са в лабораториите J.S. Hamilton и категорично не използват алкохол, фталати, парфюми и сулфати.

 Използвах повече от месец мицеларната вода и хидратиращия крем Back to Balance. Препоръчва се мицеларната вода да не се измива и до голяма степен съм съгласна с това указание, защото тази мицеларна вода клони повече към тонер. Да, има сърфактант в състава, но не считам, че е в голям процент и повечето кожи няма да имат проблеми с него. Много тонери имат подобни сърфактанти и колкото и да е чудно, слагат такива и в хидратиращи кремове. Аз използвах мицеларната вода като тонер и не съм имала проблеми. Но въпреки това, само заради наличието му, сложих 9 в оценката си за състава.

 Хидратиращият крем го използвах сутрин и вечер, като вечер с него буферирах ретиноида, който ползвам.

 Начин на употреба:

 Както казах, мицеларната вода е повече тонер, отколкото мицеларна вода. Като мицеларна вода не се справя добре, но това изобщо не е в неин минус, аз така или иначе не обичам мицеларни води. Може да я разнесете с тампон, може и с длани. Аз предпочитах втория вариант. Хидратиращият крем се нанася като всеки крем. Възможна е употребата му вместо серум.

 Най-подходящи са за:

 Всички типове кожа, но особено подходящи за кожа, склонна към възпаления, акне (лека до умерена форма), розацея. Единственият случай, за който не са подходящи е маласезия (гъбично акне), защото ферментите изобщо не са препоръчителни за това състояние.

 Състав:

 Мицеларна вода- Aqua, Lactobacillus Ferment, ​Leuconostoc/​Radish Root Ferment Filtrate, Butylene Glycol, Fomes Officinalis(Mushroom) Extract, Inulin, Alpha-Glucan Oligosaccharide, Decyl Glucoside, Sodium Citrate, Lactic Acid

 Хидратиращ крем- Aqua, Glycerin, Triethyl Citrate, Sodium Acrylates Copolymer, Lactobacillus Ferment, Leuconostoc/​Radish Root Ferment Filtrate, Almond/​Borage/​Linseed/​Olive Acids/​Glycerides, Tocopherol, ​Lecithin, Vitis Vinifera Fruit Extract, Zingiber Officinale Root Extract, Boswellia Serrata Resin Extract, Inulin, Alpha-Glucan Oligosaccharide, Lactose, Milk Protein, Bifida Ferment Lysate

 Дразнители:

 Няма.

 Опаковка:

 Мицеларната вода е в класическо шише с щракаща се капачка- 250 мл.

 Кремът е в airless опаковка с помпа- 30 мл.

 Компанията се е отказала от употребата на кутии и ги е заменила с еко опаковки, а аз гледам много положително на всеки бранд, който показва отговорност към околната среда.

 Аромат:

 Няма

 Текстура:

 Мицеларната вода е като вода. Леко е мътна, но това е нормално поради състава ѝ.

 Кремът е с гелообразна консистенция.

 Достъпност:

 20.40 лв. (мицеларна вода) и 26.80 лв. (хидратиращ крем) от официалния им сайт. Има ги и в аптеки SOpharmacy.

 Личен опит и анализ на състава:

 И в двата продукта има деактивирани постбиотични бактерии от семейство Lactobacillus, които са източник на храна за коменсалната флора Bifidus, който живее върху кожата и не нарушават микробните граници, защитават кожата, имат антимикробни и противовъзпалителни свойства, както и ефект срещу акне, също имат пребиотични фибри и захари за подпомагане на растежа на "добри" бактерии плюс оптимизиране на pH нивото на кожата. Съдържат и фермент от репички, който се използва най-вече като естествен консервант, но тъй като е пробиотичен продукт, е и ефективен овлажнител, и има наличие на антимикробен пептид. Също съдържат инулин- полизахарид с пребиотична активност и α-глюкан олигозахарид, който освен, че защитава и стимулира микробиома, стимулира освобождаването на антимикробен пептид. В мицеларната вода има още бутилен гликол, който хидратира, подобрява проникването и е добър разтворител; екстрактът от перуанска гъба е чудесен астрингент, хидратира и регулира себума. Кремът съдържа и киселини/глицериди от бадем, пореч, ленено семе и маслина, които хидратират, подхранват, имат антиоксиданти свойства и подобряват естествената устойчивост; витамин Е; екстракти от грозде, джинджифил и индийски тамян (антиоксиданти, успокояващи и противовъзпалителни); лактоза и млечен протеин за добра хидратация; Bifida Ferment Lysate, който предпазва от UV-увреждания и помага за добрата бариерна функция.

 И двата продукта работят в оптимален афинитет към кожата. Възстановяването на бариерата се подобрява (мога да го кажа заради употребата ми на ретиноиди) и кожата изглежда по-здрава и сияйна. След като съм изпробвала повече кремове, от която и да е друга категория в козметиката, смея да твърдя, че в повечето случаи това, което отделя "добър" крем от "най-добрия" такъв, се свежда до физическото преживяване и усещания. Моите критерии за дневен крем са, че консистенцията трябва да е лека, да абсорбира отлично, да не оставя след себе си мазньочи и да не пречи на последващото нанасяне на слънцезащитен крем (известно още като кир-ефект). Кремът покрива тези критерии. Той е като лосион- супер лек, без никакви тежки усещания. Мисля, че ще работи добре при всеки, но ще е особено полезен при хората с по-мазна кожа. За мен и двата продукта са превъзходни, и със сигурност по-нататък ще ги ползвам пак.

 Така че, ако търсите продукти, които могат да помогнат на микробиома на кожата ви, тези са едно добро начало.

 Окончателна присъда:

 ОПАКОВКА
10 / 10
СЪСТАВ
9 / 10
TEXTURE / ПРИЛОЖЕНИЕ
10 / 10
РЕЗУЛТАТНОСТ
10 / 10
ЦЕНА
10 / 10
 
 Източници:
 
1. https://www.healthhub.sg/a-z/diseases-and-conditions/636/inflammatory-skin-conditions
2. https://www.cosmeticsdesign-asia.com/Article/2020/09/01/Shiseido-study-finds-that-sensitive-skin-lacks-biodiversity-in-skin-microbiome
3. https://www.dermatologytimes.com/view/skin-microbiota-linked-with-systemic-disease-rosacea
4. https://www.nih.gov/news-events/news-releases/probiotic-skin-therapy-improves-eczema-children-nih-study-suggests
Статия за микробиома: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15356438
Още една статия за микробиома: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535073/


Коментари

Популярни публикации